nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Premièretijd: Gili, Ygor, Op Sterk Water, Gijs Nillessen, Louise Korthals

Een overzicht van de premières deze week, met: Gili, Op Sterk Water, Louise Korthals.

Gili – Iedereen paranormaal
Premiere: Schouwburg De Kring in Roosendaal, 13 nov 2012.

De Vlaamse comedian-mentalist Gili verraste vriend en vijand met zijn succesvolle theatershow Iedereen Paranormaal. Opgejaagd door de recente media-tsunami van waarzeggers, babyfluisteraars en zesde zintuigen zien velen door de bomen het bos der helderzienden niet meer. Gelukkig wijst Gili u de weg. Zijn vijf zintuigen zodanig gebruiken, dat het lijkt alsof hij een zesde heeft: dat is wat hij tot ware kunst heeft verheven en waarmee Gili vermeende paragnosten en helderzienden stijlvol belachelijk maakt. Passages in tv-programma’s als Pauw en Witteman en De Wereld Draait Door deden heel wat stof opwaaien, niet in het minst in de paranormale wereld.

Nog te zien tot en met 27 april 2013.
speellijst

Ygor – Ygor wil een pony
Premiere: Scala in Gent, 15 nov 2012.

In z’n voorstelling ‘Ygor wil een ponY’, gaat Ygor op zoek naar een ponY. Niet dat hij meteen nood heeft aan een ponY (Ygor eet geen pelsdieren) – het gaat hem eerder om het volgende principe: ‘Woorden die beginnen of eindigen met de hoofdletter ‘Y’, vullen elkaar perfect aan’. Ook het besef dat uitademen minstens even belangrijk blijkt te zijn als inademen, is voor de kleine man een prima drijfveer om verder de ingeslagen waterweg af te drijven.

Nog te zien tot en met 13 april 2013.
speellijst

Op Sterk Water – Alfa
Premiere: Diligentia in Den Haag, 16 nov 2012

Al twaalf jaar lang laat improvisatiecollectief Op Sterk Water avond aan avond ter plekke voorstellingen ontstaan. De groep bestaat uit vijf muzikale en taalvirtuoze comedians. Ook in de gloednieuwe show ‘ALFA – ?’ zijn de heren onverminderd gevat en grappig. De wegbereiders van het genre verzonnen een flink aantal nieuwe onderdelen en een verrassend decor. Ze waren er als eerste, ze hielden vol en staan nog immer fier boven op de impro-rots.

Nog te zien tot en met 15 juni 2013.
speellijst

Gijs Nillessen – Geen paniek
Premiere: Theater Concordia in Enschede, 16 nov 2012

Angst een slechte raadgever? Onzin! Angst is één van de laatste oerdriften die ons nog weet te sturen. Beter een goede angst, dan een verre vriend. Of je nu bang bent voor kippen, knieën, vrouwen, reptielen, ideeën, Japan, otters, politici, nummers, boeken of vrolijkheid. Laat je niet misleiden, maar blijf gewoon rustig ademhalen. Via de neus, door de mond. ‘Geen Paniek’. Een voorstelling over vriendschap, energydrink, ademhalingsoefeningen, het getik van je knipperlicht en de liefde voor onafhankelijkheid.

Nog te zien tot en met 25 mei 2013.
speellijst

Louise Korthals – Vlieguur
Premiere: Theater Bellevue in Amsterdam, 17 nov 2012.

‘Korthals switcht razendsnel van slimme onzin naar de diepte’ schreef de Volkskrant toen ze in 2011 de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival won.

Ze werd geprezen om haar beeldende liedteksten en de vakjury beschreef haar ‘als een vis in het water in het theater’.

Vol overgave gaat ze daar dus ook staan met haar eerste avondvullende programma, om vlieguren te maken. Te poëtisch voor haar praktische generatie, voelt Louise dat juist zij in deze tijd iets moet doen, iets groters, iets dat boven haarzelf en de mensen uitstijgt. Iets dat meer perspectief biedt dan je moeder met een eigen Facebookaccount. Met liedjes vol ziel en energieke verhalen probeert Louise grip te krijgen op een wereld waarin er weinig ruimte lijkt voor de bevlogen idealist. Of is die er toch?

Nog te zien tot en met 25 mei 2013.
speellijst

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.