nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Job Dura Prijs voor Theater Walhalla

Het Rotterdamse kleinkunst- en cabaretpodium Theater Walhalla heeft de Job Dura Prijs 2012 gewonnen.
De prijs is door de Rotterdamse wethouder Kunst & Cultuur Antoinette Laan uitgereikt aan de oprichters en huidige directie Rachel van Olm en Harry-Jan Bus.

De prijs gaat naar Theater Walhalla omdat de jury het beschouwt als “inspirerend en zeer sympathiek voorbeeld van een hedendaags cultuurgebouw”, dat bovendien maatschappelijk betrokken en duurzaam is. De kernwaarden van het theater zijn talentontwikkeling en laagdrempeligheid. De tweejaarlijkse Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van 25.000 euro.

De Job Dura Prijs 2012 heeft als thema ‘Cultuur’. Daarmee wil de initiatiefnemer van de prijs, Stichting Job Dura Fonds, het belang van cultuurprojecten en -gebouwen onderstrepen. Daarnaast wil ze nieuw cultureel ondernemerschap stimuleren en ondersteunen.

Citaten uit het juryrapport

De prijs gaat naar Theater Walhalla omdat de jury het beschouwt als “inspirerend en zeer sympathiek voorbeeld van een hedendaags cultuurgebouw”, dat bovendien maatschappelijk betrokken en duurzaam is. De kernwaarden van het theater zijn talentontwikkeling en laagdrempeligheid. Walhalla is gevestigd op het schiereiland Katendrecht in Rotterdam-Zuid.

Theater Walhalla is een burgerinitiatief van cabaretier Harry-Jan Bus en programmamaakster Rachèl van Olm. De kernwaarden van het theater zijn talentontwikkeling en laagdrempeligheid. Walhalla boekt hierom grote namen uit het kleine (muziek) theater circuit en houdt de prijs van de kaartjes laag. Met 225 voorstellingen en rond de 30.000 bezoekers per jaar is Walhalla een waardige schakel tussen de grote en kleine theaters in de stad. Theater Walhalla heeft in 2010 de Van der Leeuwprijs gewonnen en de oprichters ontvingen de Laurenspenning 2010. Het theater wordt alom geprezen vanwege het enthousiaste ondernemerschap en de nauwe betrokkenheid bij de buurt.

Oprichters Rachèl van Olm en Harry-Jan Bus hebben gekeken naar wat ze zelf prettig vinden om te ervaren in een theater en laten dit de leidraad zijn van de invulling van hun eigen theater Walhalla. Doordat zij zich vol overgave en passie inzetten voor Walhalla hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor en al een heleboel voor elkaar gekregen. Ze geven hierin een goed en duurzaam voorbeeld, vooral omdat ze het met relatief weinig subsidie bolwerken. Met slim hergebruik van materialen en wat gouden verf uit een spuitbus doet Walhalla qua uitstraling niet onder voor andere theaters. Walhalla biedt een brede, maar kwalitatief altijd hoogwaardige programmering die alle doelgroepen van aanbod voorziet.

De herontwikkeling van Katendrecht is in volle gang, en Walhalla draagt daar op bevlogen wijze aan bij. Ze gaat de verbinding aan met de omgeving door middel van festivals, waar zowel echte ‘Kapenezen’ als vaste theaterbezoekers op af komen. Met de uitbreidingsplannen voor de Fenixloodsen hebben Bus en Van Olm een duidelijke visie voor de toekomst. De passie van de cultureel ondernemer maakt, zo laten zij zien, heel veel mogelijk.

Over het Job Dura Fonds
De tweejaarlijkse Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van 25.000 eure.
Stichting Job Dura Fonds is opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het gelijknamige bouwbedrijf, thans Dura Vermeer. Naast dat het de prijs uitreikt, ondersteunt en stimuleert het fonds initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en helpen opbloeien.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.