nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Tentoonstelling Naar de boeren! met Paul van Vliet

Naar de boeren! Kinderevacuaties in de Hongerwinter, bestaat uit een tentoonstelling in het Verzetsmsueum in Amsterdam en een documentairefilm. Naar de boeren! haalt 70 jaar na dato het indrukwekkende verhaal uit de vergetelheid van ongeveer 40.000 ondervoede stadskinderen die tijdens de Hongerwinter van 1944/45 naar het platteland werden geëvacueerd om niet te sterven van de honger.

De tentoonstelling Naar de boeren! volgt de belevenissen van Paul van Vliet, cabaretier, voormalig hongerevacué en al jaren Unicef-ambassadeur, en zes andere kinderen die het aan den lijve hebben meegemaakt. Honger, van huis, weg van pa en ma naar vreemden, weer eten, spelen, integreren in een vreemde gemeenschap of heel verdrietig worden van de heimwee. En dan nog de terugkomst. In Van Vliets geval bleek zijn ouderlijk huis in Den Haag gebombardeerd; hij heeft nog slechts een koperen asbakje van toen. Verslaggever Joris Kreugel sprak met één van de kinderen Fenna Veldhuisen- Mossel. Als zevenjarige vertrok zij samen met haar broertje op een schip van Den Haag naar Lemmer.

Op maandag 29 september om 17.30 uur zal de heer Cees van der Burg van het Ministerie van VWS in het Verzetsmuseum Amsterdam de officiële opening verrichten van het project Naar de Boeren! Kinderevacuaties in de Hongerwinter. Voorafgaand daaraan zal cabaretier en voormalig hongerevacué Paul van Vliet een kort optreden verzorgen waarin hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen begin 1945 in het Friese Garijp.
meer informatie Verzetsmuseum

Reportage Een Vandaag over Naar de boeren!
25 sept 2014

Item in het Jeugdjournaal.
25 sept 2014

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.