nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Wim Sonnevelds Nikkelen Nelis ‘eindelijk’ in DeLaMar – maar niet de echte

In een ronkend bericht stelt de Telegraaf dat Nikkelen Nelis in ere is hersteld. Het beeld dat het typetje van Wim Sonneveld voorstelt, is onthuld in de foyer van het DeLaMar theater in Amsterdam.

Het zou gaan om het beeld van John Jorna, dat in de geboortestraat van Sonneveld stond, de Utrechtse J.P. Coenstraat stond, maar altijd was bedoeld voor een plek in het DeLaMar theater. Het blijkt echter een totaal ander beeld. Klik voor een grotere weergave.

De ├ęchte Nikkelen Nelis stond sinds 1985 naast de Wim Sonneveldschool in Utrecht. Na de sloop van de school in de zomer van 2012 kwam het beeld in oktober 2013 tijdelijk naar de Stadsschouwburg en werd daar ook onthuld door de cast van Sonneveld de musical.

In werkelijkheid betreft dit een beeld dat eerder eigendom was van Universal. Mogelijk uit de overname van Quintessence dat eerder CD’s uitbracht onder de naam ‘Nikkelen Nelis’. En is de onthulling bedoeld als fotomomentje voor de reprise van Sonneveld de musical, die exclusief in het DeLaMar te zien zal zijn.

De connectie tussen DeLaMar en Sonneveld is wel echt. In 1952 nam hij met twee compagnons de leiding over het zieltogende ‘Theater De La Mar’ over en hernoemde het ‘Nieuwe de la Mar Theater’. Hoewel hij zich terugtrok uit de leiding, bleef hij tot zijn dood in 1974 betrokken bij het theater. Na een verbouwing van vijf jaar werd het in november 2010 heropend als DeLaMar.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.