nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

De Nieuwe Doelen in Gorinchem moet dicht

Afgelopen zaterdag werd bekend dat het doek is gevallen De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Zonder ingrijpen van de gemeente dreigt het theater al binnen enkele weken de deuren te moeten sluiten. Directe aanleiding is de steeds verder teruggeschroefde subsidie, waardoor het theater in de rode cijfers dreigt te komen. Het college van B&W neemt dinsdag een besluit of er geld beschikbaar komt.

Ook als het theater het seizoen mag afmaken zal het personeel aan het eind van dit theaterseizoen ontslag wordt aangezegd en kan er voor het theaterseizoen 2015-2016 geen professionele voorstellingen geprogrammeerd.

In 2011 ontving het theater nog 650.000 euro aan subsidie. In het cultuurplan 2013-2018 van de gemeente Gorinchem is besloten om de subsidie aan De Nieuwe Doelen, maar ook die van Theater ’t Pand, de bibliotheek en het Jeugdtheaterhuis af te bouwen en vanaf 1 januari 2016 geheel te beĆ«indigen. Dit jaar heeft het theater 386.000 euro ontvangen, naar eigen zeggen een ton minder dan verwacht. Wanneer van dit bedrag de huur, onderhouds- en personeekosten zijn betaald, zou hier van het theater niets meer overblijven.

Stichtingsvoorzitter Jan van Eijk tegenover het AD: “Hierdoor resten ons twee scenario’s. Met steun van de gemeente kunnen we het seizoen afmaken en het personeel een sociaal plan bieden. Zonder die steun moet de deur dicht. En dat raakt ook bezoekers die al kaartjes hebben gekocht, evenals de artiesten die we hebben geboekt.” Verder geeft Van Eijk aan alternatieven voor de toekomst te hebben. Zoals een tijdelijke sluiting van de schouwburg om daarna een doorstart te kunnen maken.

Veel cabaretiers lieten via internet al hun verbazing en ongenoegen blijken over de sluiting van De Nieuwe Doelen.

Zie ook:
Raadsvoorstel Toekomstbeeld Cultuur Gorinchem 2013-2018
AD: BN’ers boos om sluiting ‘fijnste theater van Nederland’

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.