nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Veel aandacht voor vertrek Jon Stewart bij The Daily Show

Vandaag vertrekt de Amerikaanse comedian en presentator Jon Stewart na 16 jaar als presentator van The Daily Show. Eind september wordt hij opgevolgd door de Zuidafrikaanse comedian Trevor Noah. Zoals eerder met David Letterman is er veel aandacht voor het vertrek van Stewart. Zoals Letterman verantwoordelijk was voor de evolutie van de late night talkshow, bouwde Stewart zijn satirische nieuwsprogramma uit tot een invloedrijke show waar staatshoofden aanschuiven. Waarbij humor en ernst steeds dichter bij elkaar kwamen te liggen.

Eind 2004 kwam ik voor het eerst in aanraking met The Daily Show. En sinds mei 2005 heb ik geen aflevering gemist. Ook nu nog is het het eerste programma dat ik terugkijk. Vier dagen in de week belicht het programma de actualiteit. Hoewel de grap altijd voorop stond stelde Stewart misstanden en hypocrisie aan de kaak. Er is een neiging om Stewart in het kamp van de Democraten te plaatsen, maar Obama kon net zo goed op kritiek rekenen als destijds Bush jr.

EenVandaag: Jon Stewart stopt met The Daily Show
Volkskrant: De nalatenschap van Jon Stewart (blendle)
Parool: Zelfs Obama schoof zeven keer aan (blendle)
NRC: De comedian die niemand spaarde (blendle)
VARAgids: Dit was de daily

Met name de montages waarin politici en anderen zichzelf tegenspraken in archiefbeelden vielen daarbij op. Als iemand de Amerikaanse regering bekritiseerde, was daar ineens die uitspraak uit 2005, 2006 en 2009 waarin hij precies het tegenovergestelde beweerde. Er gingen stemmen rond dat er autisten in een kelder zaten die alle nieuwsprogramma’s uit hun hoofd kenden en na opzienbare uitspraken de archieven indoken. In werkelijkheid zat er maar één zo’n autist, was het bovengronds en maken ze gebruik van de transcripties van nieuwsuitzendingen waarmee alle gesproken tekst is te doorzoeken. Het blijft knap.

Een andere belangrijk doelwit van Stewart is de media zelf. Hun laksheid bij de berichtgeving over de oorlog met Irak, het opkloppen van nieuwsberichten, de vorm boven inhoud bij CNN en de rechtse propaganda van Fox News. Wat zal het de journalisten gestoken hebben toen bij een opiniepeiling door TIME Stewart als meest vertrouwde nieuwsman van Amerika werd gezien. Stewart, presentator van een ‘fake newsprogram’.

De show is tevens een kweekvijver van talent door het gebruik van correspondenten. Stephen Colbert kreeg zijn eigen spin-off, het geniale The Colbert Report, en over een maand volgt hij Letterman op bij The Late show. De Britse comedian John Oliver presenteert bij HBO zijn eigen versie van The Daily Show, het wekelijkse ‘Last Week Tonight’. Andere correspondenten die een succesvolle acteercarriere opbouwden zijn Steve Carrell, Rob Corddry en Ed Helms.

Met de overstap van John Oliver naar HBO verloor The Daily Show naar mijn idee de meest natuurlijke opvolger van Stewart. Aan de andere kant is ‘Last Week Tonight’ misschien wel een geperfectioneerde versie van ‘The Daily Show’. Oliver verkeert dan ook in een luxepositie. Stewart moet vier dagen per week 22 minuten televisie maken over de waan van de dag. Oliver en zijn mensen kunnen in een week 30 minuten maken over de onderwerpen die zij interessant vinden. De actualiteit komt weliswaar aan bod, maar de langere items gaan over meer ’tijdloze’ onderwerpen als de doodstraf, netneutraliteit, studentenschuld en infrastructuur. Van die sexy items die Stewart in veel kleinere segmenten moet belichten, want Donald Trump heeft weer domme dingen gezegd.

Zo’n twee, drie jaar geleden bespeurde ik een moeheid bij Stewart. Steeds vaker zag je de ergenis en zelfs woede overheersen. Na zestien jaar in de loopgraven is het mooi geweest. Tijd voor nieuwe uitdagingen. Ik ben zeer benieuwd wat hij hierna gaat doen. Meer films regisseren wellicht. En onlangs stond hij plots weer als stand-up comedian in een club. Wat hij ook doet, ik zal hem volgen.

Hoe The Daily Show onder leiding van Trevor Noah zal verschillen is nog niet duidelijk. Mogelijk minder over grappen over propaganda-zender Fox News. Misschien meer aandacht voor de raciale problemen in Amerika. Bekend terrein voor de Zuidfrikaanse Noah, zoon van een blanke vader en zwarte moeder. Gelukkig is The Daily Show het product van een groot team. En veel van hen blijven ook met Noahs aantreden. Dus ik hou hoop op een vernieuwde Daily Show dat ons scherp houdt, informeert en aan het lachen maakt in deze gepolariseerde tijden.

Meer en betergeschreven artikels over de impact van Jon Stewart bij The Daily Show.
Vanity Fair: Jon Stewart and Stephen Colbert’s Greatest Legacy: Teaching Millennials to Think
VICE: Growing Up with Jon Stewart
Entertainment Weekly: Lewis Black calls Jon Stewart the ‘Walter Cronkite of his generation’
Time: Jon Stewart, the Fake Newsman Who Made a Real Difference
De Correspondent: Een ode aan Jon Stewart, vader van de onderzoekssatire

Categorie: International, Op tv | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.