www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

IDFA met Saturday Night Live, Tig Notaro en Boudewijn de Groot

81699_1-2

Vandaag is de 28e editie van IDFA gestart, het documentaire filmfestival dat elk jaar plaatsvindt in Amsterdam in november. Tot en met 28 november worden dagelijks vele documentaires vertoond.

Onder de documentaires ‘Live from New York’ over het satirische televisieprogramma Saturday Night Live, ‘Tig’ over de Amerikaanse stand-up comedian Tig Notaro en ‘Come closer’ over Boudewijn de Groot.
www.idfa.nl

Meer over de documentaires:

Live from New York!

82350_2-2

90 min. Bao Nguyen, VS, 2015

Al sinds de eerste aflevering in 1975 neemt de satirische televisieshow Saturday Night Live, met zijn mix van korte sketches, parodieën en muzikale intermezzo’s, een cruciale plek in in het Amerikaanse televisielandschap. Een show die niet alleen de eigen popcultuur op de hak neemt, maar er ook voortdurend aan bijdraagt, en die tevens het voornaamste opleidingsinstituut voor Amerikaanse komieken is. De lijst van grote sterren die er ooit hun doorbraak hadden, van Dan Akroyd en John Belushi tot Jimmy Fallon en Tina Fey, is immens. Veertig jaar na de eerste aflevering blikken sterren uit heden en verleden terug op vier decennia onvergetelijke televisie. Artiesten van het eerste uur vertellen over hoe het programma van de ene op de andere dag uitgroeide tot “the hottest show in town”. En veel aandacht is er natuurlijk ook voor de talloze legendarische sketches, die zich voorgoed in het geheugen van miljoenen kijkers hebben gegrift. Maar er is ook kritiek, bijvoorbeeld op een gebrek aan diversiteit dat het programma altijd parten heeft gespeeld. Zwarte artiesten, zoals acteur en komiek Garrett Morris hadden het moeilijk om zich in het bolwerk van jonge witte mannen te manifesteren. En ook vrouwelijke artiesten, zoals de latere Seinfield- en Veep-actrice Julia Louis-Dreyfus, kregen zelden dezelfde kansen als hun mannelijke collega’s.

Vertoningen:
18-11 Munt 09 21:45
20-11 Munt 11 22:30
21-11 Tuschinski 2 21:15
25-11 Tuschinski 1 16:15
27-11 Bijlmer Parktheater 22:00
28-11 Tuschinski 5 21:30

Tig

83385_2-2

90 min. Kristina Goolsby, Ashley York, VS, 2015

Stand-up comedian Mathilde “Tig” Notaro is een jongensachtige verschijning met een onweerstaanbaar gevoel voor humor. Ze werd van de ene op de andere dag beroemd na een show waarin ze het had over haar borstkanker. Ze wist het zelf pas net, had de grappen nauwelijks voorbereid, maar meteen bejubelde heel Amerika, waaronder komieken als Louis C.K. en Sarah Silverman, haar oprechtheid en zwartgallige lol over ziekte en dood. Net zo eerlijk en even spottend als ze op het toneel staat, vertelt de komiek in de camera over haar plotse succes, haar ziekte, de dood van haar moeder en haar kinderwens, die gecompliceerd wordt doordat een zwangerschap het risico op terugkeer van de kanker zal verhogen. Wanneer ze een Skypegesprek voert met een mogelijke draagmoeder, zit de camera er ook bovenop. Soms worden Tigs anekdotes ondersteund door eerder gemaakte audio-opnames, voicemails en in beeld gebrachte tweets en sms’jes. Samen vormen ze een compleet en intiem portret van een vrouw die ondanks bizarre tegenslagen blijft doen waar ze het beste in is: zichzelf zijn.

Vertoningen:
19-11 Munt 09 22:00
23-11 Munt 11 22:00
25-11 Tuschinski 4 12:30
27-11 Tuschinski 1 22:30
28-11 Munt 09 13:00

Boudewijn de Groot – Come Closer

81699_1-2

89 min.Suzanne Raes, Nederland, 2015

Het was nooit het plan van Boudewijn de Groot om zanger te worden. Als student aan de filmacademie in de jaren zestig droomde hij van de roem die hoorde bij het leven van een acteur of filmmaker. Uiteindelijk brachten zijn melodieën en stem hem bekendheid en vele hits volgden. Na vijftig jaar geeft hij een concert waarin hij afscheid neemt van de liedjes waarmee hij in Nederland de hitlijsten bestormde. Boudewijn de Groot staat bekend als een introverte, bijna mysterieuze persoonlijkheid. In deze film zien we een kalme, ongrijpbare man in aanloop naar dit concert. Hij zegt weinig, toont weinig emotie. Maar door de beschouwingen en herinneringen van familie en vrienden krijgt zijn persoonlijkheid vorm. Jeugdvrienden Henny Vrienten en Jeroen Krabbé halen herinneringen op en vertellen over de enigszins vervreemde vriendschap tussen de zanger en zijn vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh. Met prachtig archiefmateriaal, bestaande uit oude interviews, televisieoptredens en concerten, maar ook filmmateriaal dat Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh zelf maakten, komt het omvangrijke oeuvre van de zanger – met bekende en minder bekende liedjes, samen met zijn ongrijpbare karakter, tot leven.

Vertoningen:
21-11 Tuschinski 1 20:00
23-11 Ketelhuis Zaal 1 21:00
24-11 Tuschinski 2 20:00
27-11 Melkweg – Rabozaal 22:15 (uitverkocht)
28-11 Podium Mozaïekza 16:15
29-11 Melkweg – Rabozaal 15:45

Categorie: Divers | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.