nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Floor van der Wal (1985-2011)

2011-03-25-wal-floor2

Vandaag is het alweer vijf jaar geleden dat stand-up comedian Floor van der Wal overleed op 26-jarige leeftijd. Van der Wal verhuisde op haar 19e naar Amsterdam waar zij Culturele en Maatschappelijke Vorming studeerde. Tijdens haar studie is ze gaan optreden als comedienne. Sinds 2011 was ze officieel lid van de Comedytrain en regelmatig te zien in Toomler.

Daarbij laat ze zich niet weerhouden door het feit dat ze spastisch is, quadri plegie. In 2006 doet Floor mee aan Lucille Werners eerste Mis(s) Verkiezing en komt hierbij in de finale terecht. In 2008 wordt ze genomineerd voor een CAP Award. CAP staat voor cappability en handicap. De awards worden dan ook uitgereikt aan mensen die met hun talent hun lichamelijke beperking overstijgen. Ze wint de Award in de categorie entertainment.

Na afloop van een optreden in Toomler werd ze geschept door een auto. De bestuurder reed via een voorsorteervak voor rechtsaf alsnog rechtdoor, door rood én veel te hard. Bovendien reed hij door na de aanrijding. Door een achtergebleven kentekenplaat kon de politie de eigenaar van de auto aanhouden.

Na aanvankelijke ontkenning geeft Mohammed S. toe dat hij achter het stuur zat. S. werd op 22 september 2011 tot 18 maanden cel veroordeeld waarvan 6 voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder 4 jaar geëist. Eind januari kregen de ouders van Van der Wal een zakelijke mededeling van het OM dat de dader 6 weken vervroegd vrij kwam als onderdeel van een re-integratieprogramma om in de maatschappij terug te keren. Twee weken later stond hij op straat. De ouders van Van der Wal uitten hun woede over justitie in Het Parool: “Dit mes komt in mijn onderbuik. Het OM, dat godbetert vier jaar onvoorwaardelijk eiste en aan ‘onze’ kant stond, geeft hem nu dik een tiende van zijn tijd in de bak cadeau. Om zijn terugkeer in de samenleving te begeleiden. Dit terwijl wij nog geen jaar geleden, door zijn toedoen, Floor naar haar graf begeleidden. Die gast is nauwelijks uit de samenleving geweest!”

In april 2012 verscheen de autobiografie ‘Floor: Snippers van een intens leven’. Het boek is samengesteld uit e-mails, sms-berichten, weblogfragmenten, dagboekfragmenten, brieven, gedichten en theaterteksten die Van der Wal in de loop van haar leven bijhield.

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.