www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Genomineerden Poelifinario en Neerlands Hoop bekend

VSCD CabaretprijzenZojuist zijn de genomineerden voor de VSCD Cabaretprijzen bekendgemaakt.

Genomineerd voor de Poelifinario, voor het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen, zijn: Kommil Foo, Lebbis, Lenette van Dongen en NUHR (Niet Uit Het Raam).

Genomineerd voor de Neerlands Hoop, voor de meest belovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief, zijn: Eva Crutzen, Tim Fransen en Yentl en De Boer.

De Cabaretjury 2016 laat overigens weten dat zij voorstellingen van makers die niet genomineerd wilden worden, buiten de selectie voor de Cabaretprijzen hebben gelaten.
De VSCD Cabaretprijzen worden op 25 september uitgereikt in Diligentia in Den Haag.

Meer over de nominaties lees je hieronder.

Genomineerden voor de Poelifinario:

Kommil Foo – Schoft
De mens is een schoft en dat zullen we weten ook in deze veelzijdige voorstelling van de broers Raf en Mich Walschaerts. In uiteenlopende en aangrijpende scenes wordt de mens met al zijn zwakheden op de snijtafel gelegd, een beeld dat letterlijk wordt opgeroepen in de openingsscène die verwijst naar Rembrandts ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’. Kommil Foo biedt erudiete kleinkunst die troost biedt, maar ook aan het lachen maakt. Het samengaan van poëtische beelden, muziek en interactie tussen de broers is van grote klasse.
speellijst
Dit is de derde nominatie voor de Poelifinario van Kommil Foo. In 2005 wonnen ze voor ´Spaak´.

Lebbis – De paardenpoetser
Nadat hij een levensbedreigende ziekte overwon is Hans Sibbel onherroepelijk een ander mens geworden en daarmee ook een andere cabaretier. Het leidt tot een intrigerende nieuwe voorstelling, vol relativering en wijsheid bij de open haard. Zijn ziekte komt wel aan de orde, maar niet op een voorspelbare manier. Lebbis blijft sarren, heeft tegendraadse meningen in overvloed, maar zijn gebruikelijke felle tirades blijven grotendeels achterwege. In de ruimte die daarbij vrijkomt worden vruchtbare nieuwe wegen ingeslagen.
speellijst
Dit is Sibbels vijfde nominatie voor de Poelifinario. In 2011 won hij voor zijn programma ‘Branding’.

Lenette van Dongen – Tegenwind
Op 57-jarige leeftijd komt Lenette van Dongen met een programma waarin ze een verrassende transformatie beschrijft: ze is verhuisd van de stad naar het dorp en heeft daar haar bestemming gevonden. Met een groot vertel- en improvisatietalent bezingt zij haar nieuwe levensgeluk, dat op veel herkenning bij het publiek stuit. Maar Van Dongen kijkt ook achterom en legt op intieme, haast psycho-analytische wijze uit hoe zij de tegenwind in haar leven heeft overwonnen. Dat geeft haar prachtige conference naast luchtigheid ook diepgang.
speellijst
Dit is Van Dongens tweede nominatie voor de Poelifinario.

NUHR – Draai het eens om
In deze meesterlijke voorstelling van cabaretgroep NUHR maken Peter Heerschop, Joep van Deudekom, Viggo Waas en Eddie B. Wahr het elkaar beslist niet makkelijk. In een ruimte die doet denken aan een psychiatrische instelling analyseren ze genadeloos elkaars zwakke plekken en onderzoeken ze wat hun vriendschap en samenwerking na dertig jaar theater precies nog voorstelt. Het leidt tot spannend theater, met hilarische scènes en prachtige liedjes, strak gemonteerd door regisseur Genio de Groot.
speellijst
Dit is de derde nominatie voor de Poelifinario van NUHR. In 2004 wonnen ze voor ´Over de Top´.

Genomineerden voor de Neerlands Hoop:

Eva Crutzen – Spiritus
Het tweede programma van cabarettalent Eva Crutzen is enerverend van begin tot eind. Dat ligt aan de vlotte montage en de geluidseffecten van toetsenist Jerry Bloem, maar ook aan de eigentijdse thematiek die Crutzen op een originele manier aansnijdt. Het belang van bij een gemeenschap te horen leidt bij Crutzen tot een ode aan de euforie van het dancefestival. Met geweldige typeringen en aanstekelijke modern gearrangeerde liedjes, zet Crutzen een enorme stap voorwaarts in haar ontwikkeling als veelzijdig cabaretière.
speellijst

Tim Fransen – Het failliet van de moderne tijd
Een compleet en zeer goed doordacht debuutprogramma van Tim Fransen. Fransen, cum laude afgestudeerd in filosofie en psychologie, leidt zijn publiek op toegankelijke wijze langs de grote denkers uit zijn boekenkast. Gelukkig vergeet hij daarbij niet om ook heel veel goede grappen te maken; over bamischijven, Mariah Carey en piemels. In zijn slimme vermenging van hoge en lage cultuur bewijst Fransen zich als een grote belofte voor de toekomst. Zijn reis naar het graf van zijn grote held Friedrich Nietzsche is bovendien schitterend vormgegeven.
speellijst

Yentl en De Boer – De snoepwinkel is gesloten
De charismatische Yentl Schieman en Christine de Boer braken in één jaar stormachtig door, en dat is terecht. Hun eerste officiële cabaretvoorstelling is een mooie staalkaart van wat ze allemaal in huis hebben: in hun fraaie, sprookjesachtige decor zingen Yentl en De Boer sterke liedjes met een betoverende tweestemmigheid, en spelen zij afwisselende scènes over de dunne lijn tussen altruïsme en egoïsme. Hierbij sparen zij hun personages en elkaar niet. Dat Yentl en De Boer een duo is met een groots toekomstperspectief staat onomwonden vast.
speellijst

Over de VSCD Cabaretprijzen

De Cabaretjury 2016 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Harry Kies (voormalig theaterproducent), Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse) en Ruud Kuper (directeur Rijswijkse Schouwburg).

De Poelifinario en Neerlands Hoop zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen.
eerder nieuws over de VSCD Cabaretprijzen

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.