www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nominaties VSCD Cabaretprijzen bekend

VSCD CabaretprijzenZojuist zijn de genomineerden voor de VSCD Cabaretprijzen bekendgemaakt.

Genomineerd voor de Poelifinario, voor het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen, zijn: Claudia de Breij met de oudejaarsconference, Theo Maassen met ‘vankwaadtoterger’, Vrijdag en Sandifort met ‘Vrijdag vs Sandifort’, Sanne Wallis de Vries met ‘Gut’ en Ronald Snijders met ‘Welke Show’.

Genomineerd voor de Neerlands Hoop, voor de meest belovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief, zijn: Patrick Laureij met ‘Dekking hoog’, Patrick Nederkoorn ‘Het komt nu wel heel dichtbij’ en Jan Beuving met ‘Raaklijn’.

De VSCD Cabaretprijzen worden op 2 oktober uitgereikt in Diligentia in Den Haag.

De jury over Oudejaarsconference 2016: ‘Zonder in somberheid te vervallen slaagde Claudia de Breij er in haar eerste oudejaarsconference in om het ongekend heftige nieuwsjaar 2016 te vatten. Door te vertellen over haar reizen naar de randen van de westerse wereld ontstaat een weids perspectief waarin nog maar eens duidelijk wordt in wat voor ‘waanzinnig gaaf land’ wij leven. Ook de verhalen uit het persoonlijk leven van De Breij en de vele muziek maken dit een rijke voorstelling.’

De jury over VANKWAADTOTERGER: ‘Theo Maassens achtste cabaretsolo kan gezien worden als een college in de humorkunde. Nadat hij beweert dat humor de hoogste kunstvorm is, wordt een knap betoog opgebouwd waarin de verschillende kanten van humor – waaroonder godslastering, incasseringsvermogen en meligheid – van trefffende en geestige voorbeelden worden voorzien. Maassen excelleert in slimme grappen, waarbij hij gevoelige kwesties omtrent de islam niet uit de weg gaat.’

De jury over WELKE SHOW: ‘In het absurdistische universum van Ronald Snijders wordt de toeschouwer voortdurend op het verkeerde been gezet. In zijn door Niels van der Laan strak geregisseerde, feestelijke derde voorstelling rijgt hij met behulp van een tweemansband de onverwachte grappen aaneen. Van een microfoon die verkeerde klemtonen legt tot een alternatieve volgorde voor het alfabet. Snijders blinkt uit in taalkundige humor en verrast met aanstekelijke liedjes.’

De jury over Vrijdag vs. Sandifort: ‘Er zijn maar weinig Nederlandse cabaretiers die met zoveel acteer- en zangtalent, energie en overtuigingskracht op het toneel staan als Remko Vrijdag en Martine Sandifort. In hun derde samenwerking brengen zij een strakke reeks scènes en liedjes die zeer komisch zijn maar ook sterk schrijnen. Het levert een sketchvoorstelling met een prettige rafelrand op, die uitmondt in een persoonlijke finale waarin het letterlijk Vrijdag versus Sandifort wordt.’

De jury over Gut: ‘In een unieke verteltrant, waarin de komische terzijdes haar zomaar lijken in te vallen, vertelt Sanne Wallis de Vries in haar zesde solo dat zij als vrouw van midden veertig wel zo’n beetje ‘klaar is’. Die persoonlijke constatering zet zij slim af tegen de stand van de wereld, die zich geenszins in rustig vaarwater bevindt. Met behulp van twee muzikanten is Gut een veelzijdige cabaretvoorstelling, waarin alle talenten van Wallis de Vries een plek hebben gekregen.’

De jury over Raaklijn: ‘Door gebruik te maken van zijn achtergrond als wiskundige deelt Jan Beuving een originele kijk op onze verdeelde samenleving. Hij is de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert: zijn kunstenaarsvrienden aan de ene en zijn voetbalvrienden aan de andere kant. Beuving imponeert met intelligente observaties en fijnzinnige liedjes, die mooi worden begeleid door pianist Tom Dicke. Hij maakt als performer een sterke ontwikkeling door.’

De jury over Dekking Hoog: ‘Ras-Rotterdammer Patrick Laureij vertelt over ‘het leven van de stoep’ in zijn succesvolle debuutvoorstelling. Tijdens zijn jeugd in Rotterdam-Zuid leerde hij goed observeren en met een bijzondere blik naar de wereld kijken. Het natuurlijke komisch talent van Laureij komt goed tot zijn recht in hilarische verhalen. Zijn voordracht oogt spontaan, maar daarachter gaan de timing en techniek schuil van een stand-up comedian die weet wat hij doet.’

De jury over Het komt nu wel heel dichtbij: ‘In zijn tweede cabaretvoorstelling weet Patrick Nederkoorn actuele maatschappelijke thema’s als angst en veiligheid heel mooi samen te voegen met zijn eigen coming-of-age-verhaal als jongen uit een ‘streng-gristelijk milieu’. In een vernuftig gecomponeerd verhaal bepleit de innemende verteller Nederkoorn het belang van vrijheid en relativering in een tijd waarin het wantrouwen regeert en alle vuurtjes zo snel mogelijk worden opgestookt.’

De VSCD-Cabaretjury 2017 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse), Ruud Kuper (oud-directeur Rijswijkse Schouwburg) en Esther Hammink (directeur Theaterhotel Almelo).

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.