nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Jappe Claes weg bij Het Nationale Theater wegens misdragingen als docent Academie voor Theater en Dans

Acteur Jappe Claes vertrekt per direct bij Het Nationale Theatr. Dat bericht de Volkskrant. Aanleiding is zijn hernieuwe beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik gedurende zijn tijd als docent aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.

Claes vertrok in 2014 bij de Academie voor Theater en Dans (toen nog Theaterschool geheten). Later berichtte de Volkskrant dat hij de eer aan zichzelf mocht houden na dreiging met een intern onderzoek voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Na eerdere ontkenningen gaf Claes toe één seksuele relatie te hebben gehad met een student. Dit bleek later te gaan om Anne van Veen, die over de relatie schreef in haar roman ‘Wie ik aan het zijn was’.
recensie ‘Wie ik aan het zijn was’

Op 18 oktober vertelde actrice Cat Smits in de Volkskrant hoe zij als student door Claes werd meegenomen naar een hotelbar waar hij avances maakte. Toen zij geen prijs op stelde werd Smits naar eigen zeggen het leven zuur gemaakt door Claes. Uiteindelijk werd ze van school gestuurd, ‘wegens gebrek aan talent’. In een reactie daarop noemde Claes Smits “een problematisch meisje, in de zin van: gecompliceerd in haar ontwikkeling als actrice (..) Ik heb haar toen, in samenspraak met de artistiek leider, wat extra aandacht gegeven – op café gezeten, zodat we uit de officiële setting van de schoollokalen zouden zijn. Dan zou ze misschien wat losser worden. Dat was nooit met seksuele bedoelingen. ‘Zij is door het docententeam wegens te veel onvoldoendes uit de school gezet. Het was een docentenbeslissing.” Smits liet daarop aan de Volkskrant weten: “Ik stond geen onvoldoende, alleen voor zijn vak. Van mijn vier vakdocenten was hij als enige aanwezig bij de evaluatie waarin werd beslist dat ik van de opleiding werd verwijderd. De drie anderen, van wie ik een ‘goed’ kreeg, hebben nog een brief gestuurd waarin ze aangaven het niet eens te zijn met deze beslissing. Ik heb geen speciale aandacht gekregen en maar één gesprek gehad, dat was in die hotelbar.” Smits kreeg daarop bijval van meerdere actrices.
Volkskrant: Vrouwen zetten zich in het kader van #MeToo over hun schroom heen. (blendle)

De hernieuwde aandacht voor de gedragingen van Claes als docent aan de Theaterschool waren voor Het Nationale Theater aanleiding om de banden met Claes te verbreken.
Volkskrant: Acteur Jappe Claes per direct weg bij Het Nationale Theater na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

De Volkskrant meldt ook dat nu – 3 jaar na Claes’ vertrek en 2 jaar na de eerste publicaties – geeft directeur Jan Zoet van de Theaterschool toe dat destijds het vertrek wel degelijk te maken had met seksueel intimiderend en grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van studenten. Maar deze ware reden is niet gecommuniceerd “vanwege de anonimiteit van de klagers. ‘Zij hadden aangegeven niet naar buiten te willen treden. Dat hebben wij gerespecteerd.'” Alsof het noemen van namen daarbij noodzakelijk zou zijn geweest.

Artistiek leider van de Theaterschool Ruut Weissman werd ook genoemd in de Volkskrant-artikel van 2015, een artikel waarvan hij de publicatie middels kort geding probeerde te voorkomen. Weissman gaf toe dat hij in de jaren ’80 relaties met studenten had gehad, maar hij zei zichzelf begin jaren ’90 tot de orde te hebben geroepen. “Ik weet zeker dat de mensen met wie jullie gesproken hebben niet de mensen zijn die succes hebben gehad,” zei hij tegen de Volkskrant. Eind 2015 kondigde Weissman zijn vertrek aan, maar dat zou het gevolg zijn van een jaar lang lopend gesprek over vernieuwing van vorm en inhoud van de opleiding.

Zwartekat heeft destijds uitgebreid bericht over deze kwestie.
nieuwsarchief: Theaterschool-affaire

Categorie: Divers | Meer over: , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.