nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

In de media: Youp van ’t Hek, Guido Weijers, Dolf Jansen en Louise Korthals, Orde van de Dag, Vincent Bijlo

‘In de media’: Zwartekat duikt de bladen in.

Dit keer: wat vonden de recensenten van de oudejaarsconferences van Youp van ’t Hek, Guido Weijers, Dolf Jansen en Louise Korthals, Orde van de Dag en Vincent Bijlo? Daarnaast interviews met Youp van ’t Hek en Guido Weijers.

Youp van ’t Hek met ‘Een vloek en een zucht’

Volkskrant: “Niet verrassend qua thematiek, maar Youp biedt kwaliteit wat betreft grappen. De conference is vlot en geestig, maar hopelijk weet hij in zijn laatste try-outs het slotdeel, waarin hij het wereldnieuws jammerlijk uit het oog verliest, nog aan te scherpen.”
21 dec 2017 (blendle)

Trouw: “(..) volop grappen, al zijn sommige wel erg voor de hand liggend. Deze oudejaars is daarmee niet zijn sterkste of meest verrassende. Hij is op zijn best als hij politici aanvalt en hij ontroert met zijn ode aan Ajacied Appie Nouri en de nagellakkende Tijn.”
30 dec 2017

Telegraaf: Naast een stemmig saluut aan de kleine Tijn, Piet Keizer en Eberhard van der Laan maakt Van ’t Hek zich ook soms boos en blijkt hij het vloeken niet verleerd. “Speldenprikjes deelt hij uit aan het gratuite gekakel in talkshows en aan de ijdele Ronald Plasterk. Harder van leer trekt hij tegen SGP-voorman Kees van der Staaij.” Dat hij na een zware hartoperatie toch weer kan optreden “lijkt hem milder te hebben gestemd, zonder dat alle scherpe kantjes er vanaf zijn.”
29 dec 2017 (blendle)

Dagblad van het Noorden: “Grijs, 63, wat minder haar en nog steeds een grote mond. (..) De regelaar en ontregelaar, die grappen laat ontstaan alsof ze hem ter plekke te binnen schieten. Maar een liedje over de zieke Nouri, heel kort geleden beloftevol voetbaltalent, krijgt dezelfde warmte als de lieve kleine ijsbeer die naar schotsen en verse sneeuw verlangt.” ★★★★
29 dec 2017 (blendle)

Interview met Youp van ’t Hek in Het Parool: “ik ga niemand meer verbazen. Wat er in 1989 gebeurde, dat er een mannetje een oudejaarsconference ging houden en een biermerk belachelijk maakte, het had over huppelkutjes en Niemand weet hoe laat het is voor het eerst zong, dat was een enorme verrassing. Dat gevoel zal ik nooit meer oproepen. Maar ik denk dat ik in het vak optreden nog steeds beter word ja.”
30 dec 2017 (blendle)

Guido Weijers met ‘Oudejaarsconference 2017’

Volkskrant: “Weijers is nog in try-outfase, dus er zal nog worden geschaafd, maar dit dreigt een nogal prekerige conference te worden, aangevuld met platte, makkelijke grappen. Wel heeft de show een flitsende uitstraling door knappe interactie met videoschermen.”
21 dec 2017 (blendle)

Trouw: “Weijers’ conference is snel, afwisselend en ambitieus (..) Hoewel de grap-om-de-grap nog volop aanwezig is, toont hij zich ook geëngageerd. Jammer is wel dat hij zijn eigen protest tegen het makkelijke online-oordeel vooral aan het eind volkomen onderuithaalt.”
30 dec 2017 (blendle)

Telegraaf: “Een moderne lezing met lichtbeelden. (..) Met hulp van grafieken, tabellen en korte clips. En een spervuur van grappen, vaak met een hoog onderbuik-gehalte. (..) Soepel en in hoog tempo jaagt Guido Weijers zo het jaar erdoor. Waarbij hij allerlei gebeurtenissen aanstipt, maar zelden echt uitdiept. Moralisme schuwt hij intussen niet, met een groene boodschap en een pleidooi om anderen minder vaak te veroordelen. Al klinkt dat ook wat hypocriet uit de mond van iemand die de seksfilmpjes-affaire rond Patricia Paay nog even schaamteloos uitmelkt.”
29 dec 2017 (blendle)

Dagblad van het Noorden: “Weijers komt met een aantal soms rake invallen en overwegingen over de onderbuik van Nederland. Dat onderdeel valt volgens hem zowel op rechts als op links te signaleren. Toch blijft hij een pleaser. Het publiek koestert hem, het springt mee in het circuit van gebeurtenissen die hij terugroept. En jawel, er is ontzetting als hij er een moment met gestrekt been ingaat.” ★★★
8 dec 2017 (blendle)

Interview (of een serie citaten) met Guido Weijers in het AD: “Als het afgelopen jaar ook iets heeft laten zien is dat ons denken op korte termijn. We winden ons op over een roetveegpiet, maken ons druk over de afmeting van de Nederlandse vlag in de Tweede Kamer. (..) Intussen hebben we een gi-gan-tisch klimaatprobleem. Maar dat heeft niet echt een gezichtje, hè… (..) Mark Rutte sust ons in slaap met klimaatdoelen die we in 2030 gaan halen. 2030? O, dan we hebben we nog wel even. (..) Dat is een rode draad in mijn conference – je niet druk maken over de toekomst, wel over onzinnige en triviale zaken van nu.”
29 dec 2017 (blendle)

Dolf Jansen en Louise Korthals met ‘Omdat we het waard zijn’

Volkskrant: “Het is lovenswaardig dat Dolf Jansen eens iets anders doet met Oudjaar: de combinatie met Korthals is spannend en fris, al werkt zeker niet alles even goed. Korthals is beter op haar plek in de liedjes en Jansen in de conferences.”
21 dec 2017 (blendle)

Het Parool: “Een nieuw duo is dus geboren en het smaakt op zijn minst naar meer. Korthals heeft cachet, zangtalent én een grote bek. De ideale vrouw kortom om Jansen van tegengas te voorzien. (..) De voorstelling is minder sterk als Jansen en Korthals hun eigen ding doen. (..) Zolang het duo bij de actualiteit in de buurt blijft, schieten ze echter geregeld raak. (..) Jansen brengt een mooi gedicht over de saamhorigheid die Appie Nouri teweegbracht en Korthals vertelt schitterend over de grote brand in de Londense Grenfelltoren.” ★★★
23 dec 2017 (blendle)

Dagblad van het Noorden: “Wat ik me niet kan voorstellen is dat de verschijning van Louise Korthals in samenhang met Jansen blijvend is. (..) Misschien moet er iemand komen die haar vertelt dat (Korthals) niet élke lettergreep met een gebaar hoeft te onderstrepen. (..) het betoog over economische groei heeft karakter in de herinnering aan de levende wezens die het afgelopen jaar verbrandden, toen hun stallen in de fik stonden. Een afzichtelijke situatie, die ze duiden als ‘de soundtrack van economische politiek.’ Kijk, dit soort waarnemingen weerspiegelen de allure van cabaret.” ★★★
22 dec 2017 (blendle)

Trouw: “Ook hier veel politiek en actualiteit (..) Af en toe komen er wel erg uitgekauwde grappen voorbij, bijvoorbeeld over genderneutrale kleding bij de ANWB; (..) De act dat Jansen allerlei politici en politieke gebeurtenissen uitbeeldt, is hilarisch. Muzikaal is het dit keer dankzij Korthals en haar pianist Erik Verwey meer dan dik in orde (..)”
30 dec 2017 (blendle)

Theaterkrant: “(Dolf Jansen) vertelt vlotjes en rijgt de grappen soepel aaneen. (..) Het meest overtuigend is (Louise Korthals’) indringende lied over het uitbuiten van de planeet, een felle aanklacht tegen Trumps anti-klimaatpolitiek. (..) Als conferencier dreigt Korthals in deze voorstelling een beetje ondergesneeuwd te raken. Het blijft toch vooral Jansen die het jaar doorneemt, daarbij af en toe door haar onderbroken. (..) Het idee lijkt te zijn geweest dat de contrasten tussen de twee – man versus vrouw, jongere versus oudere generatie – de voorstelling een spannende dynamiek zouden geven. Maar hiervoor lijken Jansen en Korthals toch te veel op elkaar.” ★★★
9 dec 2017

Sjaak Bral met ‘Vaarwel 2017’

Volkskrant: “De sympathieke Bral biedt een complete oudejaarsconference en laat geen nieuwsgebeurtenis onvermeld – tot het Fipronileierschandaal aan toe. Zijn persoonlijke verhalen, zoals over tandartsbezoek, zijn een stuk minder interessant.”
21 dec 2017 (blendle)

AD: “Zijn receptuur is (bij zijn 21ste oudejaarsconference) onveranderd gebleven: een snel gesneden terugblik op de afgelopen twaalf maanden in de traditie van Wim Kan, steevast gefundeerd op Brals droge, granietharde humor en subtiele woordgrappen. (..) De ambachtelijkheid van zijn oudejaarsconference schuilt vooral in een bijna familiaire gezelligheid, waarbij hij zijn publiek door 2017 gidst.” ★★★★
22 dec 2017 (blendle)

Telegraaf: “Zonder een spoor van cynisme meent hij dat de wereld is gebaat bij de invloed van vrouwen. (..) En dan is er ook nog een ode aan de praatpaal van de ANWB waar Nederland dit jaar afscheid van moest nemen. Jammer dat Bral hiervan een wat smakeloos verhaal maakt. Het was niet het beste jaar en ook niet zijn allerbeste show, maar gelukkig kun je een jaar altijd afsluiten met een goed voornemen, en dat heeft hij.”
29 dec 2017 (blendle)

Theaterkrant: “Hij is helemaal om. Het afgelopen jaar heeft het nog eens duidelijk bewezen: de vrouwen nemen de macht over en daar is helemaal niets mis mee. (..) Een paar grappen weggeven in een recensie is bij Sjaak Bral geen probleem, want in bijna elke zin zit er wel eentje. Toch weet hij ook genoeg rust in te bouwen. (..) Het deel na de pauze begint met een dodelijk saai en flauw stuk over het einde van de ANWB-praatpaal.” ★★★
6 dec 2017

Orde van de Dag met ‘Ouds & Nieuws Show 2017’

Trouw: “veelkleurig, maar ook een beetje rommelig. Er komen heel veel gebeurtenissen uit het jaar voorbij en de club toont mooie beelden. (..) Muzikaal is er ook veel te genieten.”
30 dec 2017 (blendle)

Theaterkrant: “De voorstelling komt pas veel te laat op gang. (..) De teksten zijn niet sterk. De onderdelen struikelen niet prettig over elkaar heen, maar wachten netjes op elkaar. De wisselwerking met het publiek wil ook niet vlotten. (..) Pas halverwege gaan de scènes leven. (..) Tegen het eind van de voorstelling lijkt het alsof de laatste onderdelen vaker zijn geoefend en doorgenomen.” ★★
5 dec 2017

Vincent Bijlo met ‘Doe normaal of ga weg’

Trouw: “Niet alle onderwerpen in deze klasssiek vormgegeven conference zijn even actueel (..) wel een fijne, revue-achtige sfeer, waarin de ‘factchecking’ door de pianist een leuk motief vormt.”
30 dec 2017 (blendle)

Blendle is een website waar tegen geringe bedragen artikels uit kranten en tijdschriften kunnen worden gekocht. Met regelmaat deelt de Zwartekat-redactie columns en artikels met en van cabaretiers en comedians.
Zwartekat op Blendle

Categorie: In de media | Meer over: , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.