nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Youp van ’t Hek zegt deelname aan De Kwis af na te zijn aangesproken op column

In zijn column van vandaag laat Youp van ’t Hek weten dat hij afziet van deelname aan De Kwis nadat hij door Paul de Leeuw is aangesproken op zijn taalgebruik. Dit leidde tot een polemiek waarna Van ’t Hek schrijft: “Ik wil niet naast een presentator zitten met een teer zieltje zodat ik op mijn woorden moet letten.”
column 10 feb 2018

In zijn column in NRC Handelsblad van 27 januari verdedigde Youp van ’t Hek het gebruik van het woord ‘Pisnicht’ in een eerdere column: “Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams. Ik ben door een in hartje Mokum geboren en getogen vader grootgebracht en hij heeft mij de die woorden geleerd.”
column 3 feb 2018

Van ’t Hek is overigens geboren en getogen in Naarden, waar ‘kakkers’ weliswaar niet zijn ontstaan, maar wel geperfectioneerd. Met zijn tweedehands taalgebruik profileert Van ’t Hek zich het liefst als een man van de straat die aantrapt tegen burgermansfatsoen.

Paul de Leeuw las de column en vond het gebruik van ‘pisnicht’ kwetsend. Hij besloot om contact te zoeken met Van ’t Hek: “Als je in het huidige klimaat woorden als pisnicht, flikker en poot gebruikt, kan dat als kwetsend worden ervaren. Zeker in deze tijd, waarin je als homo toch angstiger bent en je vaker in het openbaar wordt uitgescholden of aangevallen. Ik begrijp niet waarom je dat doet.”
column 3 feb 2018 (blendle)

Van ’t Hek zegt dat hij het woord niet als kwetsend bedoelt. Waarop De Leeuw zegt dat hij het toch als kwetsend ervaart. Dit tot verbazing van Van ’t Hek: “Jij zegt toch ook alles op tv zonder te denken dat je mensen zou kunnen kwetsen?” Waarop De Leeuw aangeeft: “Dat was vroeger, antwoord ik. Tegenwoordig word ik zelfs door mijn kinderen, die veel voorzichtiger zijn, gecorrigeerd.” De Leeuw vervolgt in zijn column: “Tijden veranderen. Dat ziet Youp niet in. ‘Zijn we nu gebrouilleerd?’ vraagt hij lachend. ‘Nee, tuurlijk niet.'”

Onbekend met zoiets als ‘persoonlijke ontwikkeling’ noemt Van ’t Hek in zijn column de reprimande van De Leeuw ‘de gotspe van de eeuw’: “of het dezelfde Paul de Leeuw was die ik dertig jaar lang op tv alles heb zien roepen. Ja, maar sinds hij kinderen had was hij tot inkeer gekomen. Nou, mijn kinderen zijn het huis uit.”

Van ’t Hek vervolgt: “Toevallig had ik net ja gezegd tegen zijn programma De Kwis, waarin vier cabaretiers op vrolijke wijze een bekende gast slachten. En dat heb ik deze week toch maar even
afgezegd. Ik wil niet naast een presentator zitten met een teer zieltje zodat ik op mijn woorden moet letten.”

Dat bleek niet verzonnen, want een woordvoerder van BNNVARA heeft bevestigd dat de redactie nu op zoek moet naar een nieuwe gast die wel tegen een stootje kan.

Nu ben ik meer op de hand van Van ’t Hek als het gaat over het taalgebruik. Maar wat kinderachtig om deelname aan een programma af te zeggen omdat je wordt aangesproken op een column. Van iemand die iedereen elke week weer de maat neemt vind ik dat ook nog eens uiterst hypocriet.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.