www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

40 jaar Werftheater: theater brengt jubileumprogrammering

Het Werftheater in Utrecht bestaat in 2018 veertig jaar. Yvonne Groeneveld vestigde haar theater in een werfkelder aan de Utrechtse Oudegracht omdat zij zich niet kon verenigen met de opvatting dat het cabaret in Nederland ‘dood’ zou zijn. In de jaren daarna werd het een theater voor de beginnende artiest en de ervaren rot.

Ook dit jubileum wordt gevierd met een speciale programmering. In 2013 stond ‘de voorstelling’ centraal. Dit keer is dat ‘de artiest’. Met medewerking van o.a. Jeroen van Merwijk, Javier Guzman, Sjaak Bral, Andermans Veren Live. De week wordt afgesloten met een (reeds uitverkocht) voorstelling waar de Indische cultuur onder de aandacht wordt gebracht, met o.a. Wieteke van Dort.

De ARTIEST

Natuurlijk komt men voor het bijwonen van de voorstelling maar die is wat DE ARTIEST er van maakt. Onderdeel van de spanning is de vraag “Slaagt De Artiest er in onze verwachtingen weer te vervullen?” Herkennen wij Freek, Youp, Najib en Brigitte en al die anderen weer in het karakter van hun voorstelling en kunnen ze het niveau weer hoog houden? Is cabaret op sterven na dood of nog springlevend en hoe lang nog?

Het is een pas op de plaats na 4 decennia met als doel een herijking van de positie en de rol van cabaret in die jaren. Het Werftheater wil als podium voor jong talent de geschiedenis koppelen aan vandaag. De oude garde uit de jaren 70 vond zijn kracht in de (vaak politieke) reflectie op de samenleving waarin allerlei groeperingen bezig waren zich te emanciperen. Tal van taboes zijn (mede door het cabaret) geëlimineerd, de vrijheid van meningsuiting enorm opgerekt en het taalgebruik losser dan ooit geworden.
Toch voelen we dat er vanuit de samenleving een nieuw politiek bewustzijn en een nieuw engagement wordt gevraagd van het cabaret, waar veel jonge cabaretiers veelal van gemengde culturele achtergrond, zich met nieuwe vormen en andere rolpatronen oprichten.

Op 4 avonden wordt dit ter discussie gesteld door artiesten uit verschillende generaties. De ervaren en bekende ouderen en de veelbelovende jongeren proberen door middel van performances of hardop denken elkaar af te tasten welke toekomst het cabaret tegemoet gaat. Op de zondagmiddag wordt de Indische cultuur onder de aandacht gebracht.

JUBILEUM PROGRAMMA “DE ARTIEST”

14 maart, 20.30 uur. Thema kleinkunst en liedkunst.
Met Andermans Veren Live en Jeroen van Merwijk.
Presentatie Kick van der Veer

15 maart, 20.30 uur. Thema cabaret.
Met Javier Guzman en het duo Roovers & van Leeuwen
Presentatie Kick van der Veer

16 maart, 20.30 uur. Thema cabaret en kleinkunst.
Met Vincent Bijlo en Anne & Lisa
Presentatie Hijlco Span

17 maart, 20.30 uur. Thema streek-cabaret.
Met Sjaak Bral, Mark van de Veerdonk en Steven Brunswijk
Presentatie Hijlco Span

18 maart, 14.30 uur. Indisch. Cabaret en muziek.
Met Wieteke van Dort, Wouter Muller en Ricky Risolles
Daarnaast presenteert Yvonne Groeneveld haar liedboek ‘Nonnie Tjampoer’ (inclusief 2 CD’s ).
Presentatie Hijlco Span.

Voor meer informatie:
www.werftheater.nl

Categorie: Extra voorstelling | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.