nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

John Lanting overleden

In zijn woonplaats Breda is John Lanting overleden op 88-jarige leeftijd. Lanting was in de jaren zeventig de oprichting van het Theater van de Lach waarmee hij tot 1996 diverse kluchten op het toneel bracht. Lanting was al geruime tijd ziek.

Lanting wordt geboren in Overveen op 30 maart 1930. Na zijn hbs-opleiding reist hij enige tijd in het buitenland. In Nederland gaat hij vervolgens aan de slag als toneelknecht in de Haarlemse schouwburg en als gids op rondvaartboten in Amsterdam. In 1953 gaat hij naar de Toneelschool in Amsterdam waar hij in 1956 afstudeert. Van 1956 tot en met 1964 is hij verbonden aan het Rotterdams Toneel. Dat jaar maakt hij met Nieuwe Komedie de toneelvoorstellingen ‘De aap’ en ‘Eindspel’.

Ook houdt Lanting zich bezig met cabaret. Zo speelt zijn ‘Cabaret John Lanting’ in 1960 de voorstelling ‘Zwart-wit’ en is hij met onder meer Kees van Kooten te zien in de Lurelei-voorstelling ‘Wie is bang voor Lurelei?’ uit 1964.

In 1972 richt hij met impresario Jacques Senf het Theater van de Lach op waarmee hij zich richt op komische stukken of kluchten. Lanting heeft zich meerdere malen beklaagd over gebrek aan waardering van critici voor zijn werk. Het publiek komt echter in grote getalen af op titels als ‘Kom van dat dak af’ (1975), ‘In de kast, op de kast’ (1977), ‘Een kus van een rus’ (1980) en ‘Een trouwring mag niet knellen’ (1985)’. Veel titels waren buitenlandse stukken, van o.a. Ray Cooney en werden door Lanting en zijn partner Jenneke van der Heiden bewerkt.

In 1987 ontvangt Lanting de Johan Kaartprijs. De jury oordeelde dat hij met zijn Theater van de Lach het genre van de blijspel- of kluchtkunst op een professioneel hoog niveau beoefende.

Na het stoppen van Theater van de Lach regisseert Lanting voor Het Echt Rotterdams Toneel en is hij begeleider van Onno Innemee bij diens eenmanskluchten. Daarnaast geeft hij lezingen. In 2010 verschijnen twee boeken van zijn hand: ‘Klucht is zo gek nog niet : voor amateurs die er meer van willen maken’ en het autobiografische ‘En clown zóu ik worden!’.

Naast zijn theaterwerk speelt Lanting ook in films en tv-series als ‘De vloek van Woestewolf’ en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’

foto: ANP

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.