www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Tentoonstelling Friso Wiegersma: ‘De Aanblik Alleen’

Museum Slager in Den Bosch organiseert vanaf 4 november de tentoonstelling ‘De Aanblik Alleen’, een retrospectieve met schilderijen van Friso Wiegersma.

Friso Wiegersma (1925-2006) was een multitalent, maar zag zichzelf in de eerste plaats als schilder. Hij werd geboren in Deurne, als vierde zoon van huisarts en schilder Hendrik Wiegersma. In Huize Wiegersma was het een komen en gaan van bevriende kunstenaars. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezocht hij de Kunstnijverheidsschool in Arnhem en daarna ging hij kunstgeschiedenis studeren in Amsterdam. Daar zag hij kleinkunstenaar Wim Sonneveld optreden. Wiegersma werd op slag verliefd op hem en ze kregen een relatie die tot Sonnevelds vroegtijdige overlijden zou duren.

Sonneveld ontdekte het ontwerptalent van zijn vriend, en zo werd Wiegersma de vaste vormgever van zijn theaterprogramma’s. Daarnaast werkte hij als decor- en kostuumontwerper voor alle grote Nederlandse theatergezelschappen. Vanaf de jaren zestig ontwikkelde hij zich ook als liedtekstschrijver, met klassiekers als Zij kon het lonken niet laten (Nikkelen Nelis), Het Dorp en, na Sonnevelds overlijden, Telkens Weer voor Willeke Alberti. Zo creëerde hij een aantal klassiekers die nog steeds springlevend zijn.

Vanaf 1975 leefde Friso samen met kleinkunstenaar Hans van der Woude en legde hij zich meer toe op zijn schilderwerk. Zijn schilderstijl is figuratief, terughoudend en verstild en in de meeste werken speelt het perspectief een belangrijke rol. Zijn schilderijen roepen vragen op en neigen tot speculatie, maar zelf gaf hij aan zich niet met een verhaal bezig te houden maar enkel met de compositie en het perspectief. Friso Wiegersma exposeerde vanaf 1967 in diverse galerieën en musea. Vlak voor zijn overlijden initieerde Hans van der Woude een overzichtstentoonstelling in Museum Jan van der Togt te Amstelveen en verscheen de oeuvrecatalogus van zijn werk.

De tentoonstelling ‘De Aanblik Alleen’ loopt tot 27 januari.

Meer info:
www.museumslager.com

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...