Vanwege het coronavirus zijn alle voorstellingen tot en met 1 juni afgelast. Controleer de website van het theater voor meer info.
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Bert Verhoye overleden

Theatermaker, journalist en columnist Bert Verhoye is afgelopen zondag overleden op 74-jarige leeftijd.

In Brussel studeert hij theater aan de RITCS. Als tweedejaars student wint hij in 1965 het Humorfestival van Heist. Met studenten richt hij het gezelschap Brustukadorusch op. Na zijn studie gaat Verhoye aan de slag bij de krant Het Laatste Nieuws. Daarnaast schrijft hij theaterstukken. Voor De Nieuwe Gazet wordt hij theaterrecensent en later columnist. Voor de radio werkt hij mee aan het roemruchte programma ‘Dagboek’ en later ‘Mengelwerk’ van Jan Geysen.

In 1978 was hij de oprichter van De Zwarte Komedie, een satirisch theatergezelschap met een eigen theater in Antwerpen, dat bekend stond als tegendraadsheids en maatschappijkritisch. Het theater zou een kweekvijver van talent blijken voor o.a. Guido Belcanto, Hans de Booij en Tom Lanoye. Philip Dewinter was als kopman van het Vlaams Blok veelvuldig een doelwit van hun stukken. Het gezelschap trad ook regelmatig in Nederland op.

In 1992 moest in Vlaanderen elk theater over een directeur beschikken. Omdat hij van mening was dat het geld beter besteed was aan acteurs en muzikanten, benoemde hij in 1993 zijn hond Boris als directeur. Dit haalde zelfs CNN.

Verhoye kreeg in 2013 gezondheidsproblemen en onderging een hartoperatie, waarna hij zich terug trok in de Ardennen. In 2015 stopte De Zwarte Komedie nadat de subsidie stopte.

De afgelopen vijf jaar schreef hij meerdere malen per week een satirische column voor de website Apache. Het laatste stukje verscheen op 23 augustus.
Apache: Bert Verhoye (login vereist)

Verder lezen:
VRT: Journalist, columnist en theatermaker Bert Verhoye is overleden.
28 aug 2019
Apache: Afscheid van Bert Verhoye.
28 aug 2019
Apache: “Deze maatschappij wordt aangedreven door ego├»sme.”
7 okt 2016

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.