nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Remy Evers wint Cameretten

Zaterdagavond heeft Remy Evers de 54e editie van Cameretten gewonnen in het Oude Luxor Theater te Rotterdam. Tobi Kooiman won de publieksprijs.

De persoonlijkheidsprijs werd uitgereikt aan Samir Fighil, die buiten de finale viel. De overige finalist was Henk Overdijk.

Alle finalisten zijn de komende maanden te zien tijdens de finalistentour. Die brengt ze tot eind mei door het hele land.
speellijst

De 54e editie van Cameretten had een solide finale. Op zich ook niet onverwacht, want de meeste finalisten hadden al de nodige kilometers gemaakt. Een avond met veel humor, vader(schaps)issues, bladblazers en imitaties van japanse vechtsporters.

Remy Evers – Gewoon Remy
Remy Evers studeerde in 2017 af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch waarbij hij een trio vormde met Marco Lopes en Thijs van de Meeberg en dat later als duo verder ging. Nu stond hij alleen op het podium.

Evers brengt veruit het meest theatrale optreden en beweegt zich erg goed op het podium. Hij is een jongen – wonend in zijn kartonnen doos annex starterswoning – wiens grootste wens is om prins carnaval te worden, om zo alsnog voor vol aangezien te worden door zijn vader. Hoewel hij diep in zijn hart eigenlijk een samoerai is.

‘Gewoon Remy’ is een heerlijke voorstelling. Door de capriolen die hij uithaalt – onder andere met een bladblazer – vooral voor mensen vanaf rij 5 en verder.

De jury over Evers: “Meteen in de eerste scène van Gewoon Remy wordt duidelijk dat Remy Evers een groot acteertalent heeft met een goed gevoel voor timing. Hier staat een sympathieke loser die de aandacht trekt met zijn ongewone manier van campagne voeren. Evers wil namelijk Prins Carnaval worden om zijn overleden vader – ook ooit Prins Carnaval – te eren.”

Tobi Kooiman – Logisch
Tobi Kooiman won in 2015 de juryprijs het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. In 2017 sloot hij zich aan bij het Comedyhuis in Utrecht. In de tussentijd studeerde hij af als wiskundige.

Kooiman weet nog steeds niet of hij kinderen wil. “Daar ga ik het de hele tijd over hebben.” Duidelijk. Want daar houdt hij van. Zelf houdt hij er een strikte logica op na. Daarbij vraagt hij zich af of zijn denkwijze geschikt is voor het opvoeden van kinderen. Na het zien van Kooiman kan je nooit meer met goed fatsoen een welles-nietes discussievoeren en zul je moeten lachen als wordt gevraagd of iemand nog wat te drinken wil hebben. Hij is een leuke denker met oog voor onderwerpen waarvan je je afvraagt waarom niemand die eerder heeft bedacht.

Aan zijn podiumpresentatie valt nog wel wat te verbeteren, want die is nogal houterig. Maar dat is dan ook wel het enige dat ik op zijn optreden aan te merken had.

De jury over Kooiman: “Tobi Kooiman strooit met een spervuur aan grappen, die bijna allemaal raak zijn. Hij staat met gemak op het podium, maar qua podiumpresentatie valt er nog wel het een en ander te winnen. Zijn programma Logisch zit heel geraffineerd in elkaar en meerdere malen keren zijn intelligente (doordenk)grappen op handige wijze terug.”

Henk Overdijk – Ik was erbij
Henk Overdijk is dan nog de meest onervaren speler. Hij won in 2018 alle prijzen op het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Zijn programma opent met Henk als zaadcel. Van al van hen was hij toen de beste. Iets dat hij na zijn geboorte toch een beetje mist. Steeds vaker is hij bang dat hij niet speciaal is, maar gewoon. Maar goed, wat is speciaal? 1 op de 35.000 laptops van Apple is defect en daarmee speciaal. Is hij dan die laptop? Daarnaast vertelt hij uitvoerig over de discussies die hij met name met zijn moeder voert. Vastberaden om de discussie eens te winnen googlet hij tips die hij vervolgens met meer en minder succes toepast en wat doorslaat naar vervelend als hij smalend zijn vader vernedert. Van dit optreden was vooral de masturbatiescéne op zijn kamer het leukst, ook hier met een bladblazer.

Overdijk bedient zich van een traditionele cabaretvorm. Dat hij afsluit met liedje was voor mij niet nodig geweest, want hij is geen zanger en dat kwam bij mij meer als ongepaste pathos over.

Samir Fighil – Schwung
Samir Fighil is al jaren actief als comedian en organisator van de East side Comedy Night in Nijmegen.

Fighil heeft een burn-out, waarvan hij dacht dat het een ziekte was voor blanken. Want dat soort ziektes, net als een tennisarm en depressie, kennen ze niet in de Marokkaanse wereld. Daarop neemt hij ons mee in de Nijmeegse volkswijk waarin hij is opgegroeid, werkzaam is als bijstandsconsulent en inmiddels worsteld met zijn voorbeeldfunctie als vader. De titel Schwung verwijst naar zijn confrontieve moeder, terwijl hij de meer conflictvermijdende natuur van zijn vader heeft. Dat heeft ook invloed op hoe hij omgaat met negativiteit rondom moslims en de zwarte pieten-discussie.

Fighil is een prettige verteller met interessante invalshoeken. Met hem in de finale was deze nog sterker geweest. Dat lijkt de jury met de toekenning van de persoonlijkheidprijs nu ook in te zien..

De jury over Fighil: “Vanwege het gemak waarmee hij op het podium staat, zijn vanzelfsprekende uitstraling én zijn acteertalent waarmee hij geloofwaardige personages neerzet, is de persoonlijkheidsprijs gegaan naar Samir Fighil.”

foto’s: Jaap Reedijk

Categorie: Festivals | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon