nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Cultuur in actie: online protest tegen gebrekkige overheidssteun

Vanaf zaterdag 10.00 uur wordt tot en met vrijdag via een livestream op de website cultuurinactie.nl twaalf uur per dag geprotesteerd tegen het gebrek aan steun voor de cultuursector vanuit de overheid. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban op het ‘digitale Malieveld’ staan. Iedere Nederlander kan zich melden; het doel is duidelijk te maken dat cultuur erg belangrijk is voor het land, en geen hobby.

De livestream komt vanuit De Fabrique in Utrecht.
www.cultuurinactie.nl

Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen de meeste kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven, organisaties en alle zzp’ers werkzaam in de culturele sector, niet aan het werk. Inkomsten blijven uit, kosten lopen door. De financiële schade loopt snel op en de eerste corona-faillissementen zijn al een feit. De VSCD gaf onlangs al aan dat een op de drie theaters in Nederland failliet zal gaan voor de zomer, als de Nederlandse regering geen bredere financiële steun biedt. De huidige som van 300 miljoen euro is daarbij onvoldoende. Deze gaan vooral naar instanties die nu al subsidie ontvangen. Theaters die op aandringen van de overheid hun afhankelijkheid van subsidies hebben teruggedrongen krijgen daarmee nog hardere klappen te verduren. Het kabinet heeft onvoldoende aandacht voor de culturele sector en dat wordt niet geholpen door een minister die te weinig doortastend reageert terwijl ze zelf ook ziet hoe hoog de nood is.

Met in ieder geval bijdragen van Angela Groothuizen, Simone Kleinsma, Maarten Heijmans, Brigitte Kaandorp, Joep van Deudekom, Alex Klaasen, Freek de Jonge, Claudia de Breij, Waldemar Torenstra, Huub Stapel, Angela Schijf, Diederik Ebbinge, Mylou Frencken, Bastiaan Ragas en Joost Spijkers.

Het initiatief is gestart door producent Marc Pos, actrice Johanna ter Steege, Peter Heerens en Jan Kuiper.

“Cultuur in Actie! is een ketendemonstratie waarmee we aandacht vragen voor het belang van de culturele sector. Het is hard nodig ​dat we onze stem verheffen en opstaan voor cultuur.

Kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen daarom inkomsten. Helaas zijn de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Daarom komen wij in actie! Ons doel is: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.

Omdat we ons niet met z’n allen kunnen verzamelen op het Malieveld, doen we het zo: zeven dagen lang, 12 uur per dag, verzamelen wij geluiden die samen één luide stem vormen. De stem die opkomt voor de cultuur in ons land. We doen dat in De Fabrique in Utrecht, maar uiteraard om de beurt.

Wij nemen de richtlijnen van het RIVM in acht. De veiligheid van alle meewerkende partijen staat voorop.”

De volgende presentatoren zijn bekend gemaakt:

Frenk van der Linden
Zaterdag 30 mei
10.00 – 14.00 uur

Irene Moors
Zaterdag 30 mei
14.00 – 18.00 uur

Dolf Jansen
Zaterdag 30 mei
18.00 – 22.00 uur

Hans Smit
Zondag 31 mei
10.00 – 14.00 uur

Jörgen Raymann
Zondag 31 mei
14.00 – 18.00 uur

Richard Groenendijk
Zondag 31 mei
18.00 – 22.00 uur

Clairy Polak
Maandag 1 juni
10.00 – 14.00 uur

Pepijn Gunneweg
Maandag 1 juni
14.00 – 18.00 uur

Gijs Staverman
Maandag 1 juni
18.00 – 22.00 uur

Daphne Bunskoek
Dinsdag 2 juni
10.00 – 14.00 uur

Twan Huys
Dinsdag 2 juni
14.00 – 18.00 uur

Brecht van Hulten
Dinsdag 2 juni
18.00 – 22.00 uur

Paul de Leeuw
Woensdag 3 juni
10.00 – 14.00 uur

Anita Witzier
Woensdag 3 juni
14.00 – 18.00 uur

Margreet Reijntjez
Woensdag 3 juni
18.00 – 22.00 uur

Splinter Chabot
Donderdag 4 juni
10.00 – 14.00 uur

Ajouad El Miloudi
Donderdag 4 juni
14.00 – 18.00 uur

Marlijn Weerdenburg
Donderdag 4 juni
18.00 – 22.00 uur

Tooske Ragas
Vrijdag 5 juni
10.00 – 14.00 uur

Hanneke Groenteman
Vrijdag 5 juni
14.00 – 18.00 uur

Janny v/d Heijden
Vrijdag 5 juni
18.00 – 22.00 uur

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.