nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Sanne Thierens

Sanne Thierens – Mjoeziekul: hoe Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de Nederlandse musical vormgaven

“Ja, leuk,’ reageerde Annie M.G. Schmidt toen haar begin jaren zestig werd gevraagd om een musical te schrijven. Terwijl ze eigenlijk helemaal niet wist wat dat nou was, een mjoeziekul. Althans, zo gaat de mythe Sanne Thierens vertelt in Mjoeziekul het ware verhaal. Aan de hand van talrijke bronnen en interviews met betrokkenen reconstrueert ze de ontstaansgeschiedenis van de zeven musicals die Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink samen maakten. Van ‘Heerlijk duurt het langst’ (1965) en ‘Foxtrot’ (1977) tot ‘Ping ping’ (1984). Van het eerste idee en de soms moeizame schepping tot de immer roerige ontvangst.

Mjoeziekul is het fascinerende verhaal van een eigengereide schrijfster en een uitzonderlijke componist die samen aa nde wieg stonden van een unieke Nederlandse musicaltraditie die nog altijd tot de verbeelding spreekt.”

Thierens deed als promovenda vanaf Vanaf 2015 onderzoek naar de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink aan de University of Winchester (omdat dit in Nederland niet mogelijk bleek). In juni 2018 is zij gepromoveerd. Dit boek is een bewerking van haar proefschrift.
NRC: “Annie M.G. Schmidt-musicals zijn uniek Nederlands”

Verschijnt op 20 mei 2021 – Annie M.G. Schmidts 110e geboortedag – bij uitgeverij Van Nijgh en Ditmar.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon