nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Op tv: Het Uur van de Wolf – Alex Roeka

Vanavond kan je kijken naar de documentaire ‘Alex Roeka – Engel en Beest’.

Regisseur Arno Kranenborg vergezelt singer-songwriter Alex Roeka als hij terugkeert naar zijn geboortedorp Ravenstein, waarvandaan hij op zijn negende naar kostschool werd gestuurd. Hij vluchtte later naar Amsterdam en ‘raakte aan lager wal’, zoals hij het zelf uitdrukt. Op zijn 50e vindt hij zijn heil in het Nederlandstalige lied en wordt steeds succesvoller, maar het verleden blijft hem achtervolgen.

Zijn tragische levensloop is het hoofdonderwerp van zijn zeer persoonlijke liederen. De haat-liefde verhouding met zijn streng religieuze moeder die wil dat hij pater wordt, de pijn van een mislukt huwelijk, zijn zoon die zich van hem afkeert en vooral de worsteling met zichzelf. De poëtische schoonheid van zijn oeuvre wordt geroemd door vakgenoten als Huub van der Lubbe (De Dijk), Spinvis en Youp van ’t Hek. Zij noemen hem in de documentaire één van de beste singer-songwriters van de lage landen.

In de documentaire Alex Roeka – Engel en beest schetst regisseur Arno Kranenborg Roeka als een chroniqueur van het leven, met veel aandacht voor (verloren) liefdes, en met een hartstocht alsof de dood hem op de hielen zit. Het ene moment is hij het beest dat zichzelf bestraft als boetedoening, het andere moment neemt hij de gedaante aan van een engel met gebroken vleugels die het aardse gewroet probeert te ontstijgen.

De documentaire is een openhartig portret waarin alle biografische facetten van het bezielende dichterschap van Roeka de revue passeren. We leren hem kennen als een geobsedeerde laatbloeier, die probeert in het reine te komen met zichzelf en met zijn oudste broer die altijd in alles beter was. Regisseur Arno Kranenborg vergezelt hem als hij terugkeert naar zijn geboortestad Ravenstein en de confrontatie met zijn verleden aangaat.

‘Alex Roeka – Engel en beest’ is te zien bij Het Uur van de Wolf op NPO2, om 23.05 uur.

Categorie: Op tv | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...