nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Rondleiding “Thuis bij Wannes Van de Velde: van Vleeshuisbuurt tot schrijfkot”

Vanaf deze maand organiseert Museum Vleeshuis in Antwerpen (BE) de rondleiding “Thuis bij Wannes Van de Velde: van Vleeshuisbuurt tot schrijfkot”.

De werkkamer van de Vlaamse kleinkunstzanger Wannes Van de Velde (1937 – 2008) vond in 2019 een nieuwe thuis in het Museum Vleeshuis in Antwerpen. Dat het museum deze werkkamer kreeg, was niet toevallig – Van de Velde groeide immers op in het oude schipperskwartier, de straten rond het museum. Hij bracht zijn eerste levensjaren door in de Vleeshuiswijk, eerst in de Zirkstraat boven de Spaanse wijn- en voedingswinkel ‘El Valenciano’ (gevestigd in een oude patriciërswoning ‘De Gulde Hand), later boven café Cecile, aan de Oude Beurs, waar hij de oorlogsjaren doorbracht. Zijn eerste lied ging trouwens ook over de wijk rond het Vleeshuis en de afbraak ervan.

Tijdens de rondleiding “Thuis bij Wannes Van de Velde: van Vleeshuisbuurt tot schrijfkot” vertelt een gids het verhaal van de veelkleurige, bedrijvige havenwijk waar Wannes opgroeide en illustreert elk van de halteplaatsen met een lied dat Wannes schreef en vertolkte. De wandeling eindigt in het schrijfkot van Wannes Van de Velde op de eerste verdieping van het Vleeshuis. Deze werkkamer getuigt van de veelzijdigheid van Wannes als zanger, schrijver, muzikant, componist, dichter, schilder, leermeester en zo veel meer.

Rondleidingen zijn mogelijk in groep (donderdag t.e.m. zondag) of individueel (elke eerste zondag van de maand).

Meer info:
www.museumvleeshuis.be

Categorie: Divers | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...