nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Vanaf morgen coronapas verplicht voor theaterbezoek: inventarisatie reacties

Vanaf zaterdag 25 september vervalt de 1,5-meterregel, ook in het theater. Wel zal er een coronatoegangsbewijs gevraagd worden op meerdere plaatsen, zoals in het theater. Dit omdat nog te weinig mensen gevaccineerd/immuun zijn. Het toegangsbewijs blijft een tijdelijke maatregel. 1 november is er een nieuw “weegmoment” en kort daarna zal een nieuwe persconferentie volgen over maatregelen, die dan in zullen gaan.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de verplichte coronapas signaleerden theaters al een tegenvallende kaartverkoop. Zo lijken theaterbezoekers af te wachten of voorstellingen wel doorgaan vanwege recente lockdowns waarbij voorstellingen werden verplaatst of afgelast. Ook werden diverse voorverkoopmomenten voor de zomer gemist. De grote namen lopen wel. Veel uitverkochte voorstellingen zijn inhaalvoorstellingen van afgelopen seizoen.

Ook Omroep Fryslan meldt Friese theaters verkopen veel minder kaartjes dan voor de coronapandemie.
18 sept 2021

Het luidruchtige deel van de ongevaccineerden liet vervolgens van zich laten horen via sociale media. Opgeroepen wordt tot een boycot van theaters en horeca. Richard Kemper die in een column schreef dat hij voorstander is van de coronapas wordt voor collaborateur uitgemaakt op sociale media.
column Richard Kemper: collaborateur

Theater De Winsinghhof in Roden ontvangt sinds de aankondiging van de coronapas e-mails, telefoontjes en post met daarin commentaar op de invoering van de coronapas. Medewerkers voelen zich geïntimideerd, meldt RTV Drenthe. “Dit is pestgedrag. Men zet ons onder druk om landelijke regels niet na te leven.”
15 sept 2021

Weigering om te spelen met verplichte coronapas

Vandaag maakte Jandino Asporaat bekend om zijn hele theatertour te annuleren totdat hij weer voor iedereen kan spelen. Hij is daarmee één van de weinige cabaretiers die dit besluit heeft genomen. Eerder zei Hans Teeuwen in een video eerder al te worstelen met de verplichte coronapas, ook al heeft zijn vriendin flink te lijden gehad onder corona. Daarna kondigde Teeuwen aan niet te willen optreden zolang de coronapas verplicht was. Wat een beetje wonderlijk was, want Teeuwen stelde zijn tour deels al uit voordat de coronapas werd aangekondigd. Dit was omdat hij nog niet toe was aan grote zalen. Dat meldt Zwolse Theaters-directeur Rob Zuidema in De Stentor: “Hij schreef het volgende aan ons: ‘Ik wil zo graag, zo lang al. En nu mag het, bijna, maar nog niet voor grote volle zalen. De komende tijd zal ik eerst in kleinere zalen in het land try-outen'”.
Streep door shows Hans Teeuwen in Zwols theater: ‘Maar dat was al vóór verplichting van coronapas’

De Volkskrant kijkt naar de aankondiging van Teeuwen en praat daarover met Theo Maassen die Teeuwens bezwaren deelt, maar heeft besloten juist wél op te treden.
Geen antivaxer, wel QR-sceptisch: Hans Teeuwen zet een streep door zijn theatertour

Andere reacties van theaters op de coronapas

Het Luxor Theater in Rotterdam is blij met de versoepelingen: “We kunnen weer doen waarvoor we in de stad zijn”
Rijnmond: 14 sept 2021
“Cultuursector blij met ‘nieuwe normaal’: ‘Die coronacheck zal snel wennen’” Over de coronapas geeft De Lievekamp in Oss aan dat ze op een klantenbestand van 40.000 20 negatieve reacties hebben ontvangen.
Brabants Dagblad: 13 sept 2021
“Versoepeling corona? In de cultuur zijn ze blij, met een licht bijsmaakje”
Brabants Dagblad: 15 sept 2021
“De theaters open, iedereen blij! Toch? ’Moeten wij al die mensen om bewijs vragen?’”
Brabants Dagblad: 16 sept 2021

Categorie: In de media | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.