nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Premièretijd: Bas Birker, Britta Maria en Maurits Fondse, An Nelissen, Ella Leyers, Intgeniep, Nele Bauwens, Joost Spijkers, Fabian Franciscus

Een overzicht van de premières deze week, met: Bas Birker, Britta Maria en Maurits Fondse, An Nelissen, Ella Leyers, Intgeniep, Nele Bauwens, Joost Spijkers (foto), Fabian Franciscus.

Bas Birker – Belg (tegen wil en drank)
Premiere: De Kring in Roosendaal, 30 sept 2021.

Bas Birker kwam er na 30 jaar achter dat hij geboren is in het verkeerde land. Daarom trok hij een paar kilometer naar het zuiden, wat een cultuurshock, een drankprobleem en een carrière als direct gevolg had.

Inmiddels heeft hij een Antwerps lief, een Belgisch paspoort en een perfect tweetalig kind. Dus nu is het tijd om nog één keer terug te keren naar zijn geboorteland om verslag uit te brengen. Hij houdt namelijk enorm van zijn stoofvlees met frietjes en de Belgische kunstschilders, maar de helft van de tijd is de haat voor zijn nieuwe vaderland groter.

Belg tegen wil en drank is een ode aan Nederlandse regeldrift en Belgisch gefoefel, Hollandse directheid en Vlaams getaffel. Bas Birker vertelt over 10 jaar proberen te integreren, zonder ooit ergens bij te horen. Bas is een Belg tegen wil en dank.

Te zien tot en met 12 februari 2022.
speellijst

Britta Maria, Maurits Fondse – Aznavour, mon amour
Premiere: Schouwburg in Amstelveen, 30 sept 2021.

Charles Aznavour, de zanger, de componist, de tekstschrijver. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige liedjes en stem. Wij vieren zijn muziek en zijn leven.

Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev. Met chansons in het Frans en een enkele (eigen)vertaling naar het Nederlands en Engels.

Ze spelen de prachtige chansons van Aznavour en vertellen tussen door over zijn leven: zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten. Zijn schrijftalent, hij schreef o.a. ook liedjes voor Edith Piaf, zijn volhardendheid, zijn engagement en zijn uiteindelijke triomf. Van diepe ontroering naar opzwepende ritmes: van La Bohème, Hier Encore, la Mama, She, Comme ils disent naar Les Comédiens.

Te zien tot en met 9 april 2022.
speellijst

An Nelissen, Ella Leyers, Intgeniep – Viva la muerte!
Premiere: C.C. Het Gasthuis in Aarschot, 1 okt 2021.

Op het eerste gezicht is de dood te betreuren. Op het tweede gezicht … ook. Maar … als je blijft kijken, lang genoeg, valt er veel te feesten, te vieren, te lachen. Met een traan. Tranen met tuiten lachen. Het mag al eens.

An Nelissen, Ella Leyers en het trio Intgeniep zoeken in deze cabaretvoorstelling de grenzen op van de dood. Intimistisch, absurdistisch, extremistisch, pragmatistisch, fantasistisch, musicistisch, fatalistisch, kortom … koffietafels enzo.

Viva la muerte!, een doodgewone voorstelling van vijf geestige geesten, niet te missen!

Tenzij je dood bent.

Te zien tot en met 17 december 2021.
speellijst

Nele Bauwens – Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens
Premiere: C.C. de Werf in Aalst, 1 okt 2021.

Dartelend ging Nele Bauwens door het leven, de dag plukkend, swingend en zingend.

Tot de geschiedenis kwam aankloppen, en de buren ook.
Met humor en weemoed, met warmte, liefde en sprankelende spitsheid vertelt Nele over de wereld waarin we leefden en over een nieuwe die geboren wordt.

Een niet geheel virusvrije wereld, met één mensdom en één dierenrijk, die elkaar bestuderen en van elkaar leren.

Wie denkt aan huilen van het lachen, aan wenen van ontroering en aan rollen van het ene wonderlijk inzicht in het andere, die denkt aan een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens.

Nele bouwde gestaag aan een carrière in de vaderlandse showbizz, swingde met El Tattoo del Tigre, zong met Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde de pannen van het dak in Jukebox, en fluisterde luid in haar cabaretvoorstellingen ‘Ik moet beter luisteren’ en ‘Wat een geluk’.

‘Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens’ is haar derde monoloog, tot stand gekomen in een trio met Sam De Graeve (tekst) en Raf Walschaerts (tekst en regie).

Te zien tot en met 18 december 2021.
speellijst

Joost Spijkers – Hotel Spijkers
Premiere: Zaantheater in Zaandam, 2 okt 2021.

In zijn nieuwe theatrale concert nemen Joost Spijkers en zijn band je mee naar een plek ver weg van de waan en de sleur van alle dag, waar eindeloos wordt gezongen, gedanst, gelachen, gehuild en gedronken: ‘Hotel Spijkers’.

Een man loopt geschrokken en verdwaasd de lobby van een hotel binnen. Zijn kleding druipt van het water en hij zit onder de butsen schrammen. Over zijn arm hangt zijn kleddernatte trouwpak. Hij slaat op de hotelbel en wacht op de nachtportier. Het orkestje in de lobby speelt onverstoorbaar door. Tijdens het wachten flitst zijn leven aan hem voorbij, golven van zoete, pijnlijke en geestige herinneringen. Aangejaagd door de muzikanten bezingt de man alle hoogte- en dieptepunten uit zijn leven, een hartstochtelijke ode aan de levenden én de doden uit zijn geschiedenis.

Te zien tot en met 26 maart 2022.
speellijst

Fabian Franciscus – Kleine wereld
Premiere: Schouwburg Amstelveen in Amstelveen, 2 okt 2021.

Vroeger zat ik daar dan, lekker bang te zijn in mijn eigen kleine autistische wereldje. Met fobieën enz. Fijn was dat wel, dat eigen kleine wereldje; ik kende iedereen en ik was het vooral vaak met mezelf eens. Dat zei ik dan ook hardop tegen mezelf. Vaak ook op straat of bij een druk stoplicht.
Maar ook best wel benauwd, angstig en restrictief, zo’n kleine wereld. Daarom ging ik toch maar eens op zoek naar een lekker nuchtere vorm van no-nonsense zelfacceptatie. Zo een waarbij je ook gewoon lekker hard (om jezelf) kan lachen. Om zo, na veel ‘coaching’ en therapieën steeds meer mijn eigen krachten in plaats van belemmeringen te zien.

In dat licht is mijn nieuwe programma steeds meer een pleidooi aan het worden voor openheid en no-nonsense zelfacceptatie. Mijn zelfbeeld kwam in ieder geval in een ander daglicht te staan.
Uiteraard wordt er weer heel veel gelachen in mijn nieuwe show. Maar zou het óók niet mooi zijn als de bezoekers, of ze nu zelf wel of totaal geen ‘aandoening’ hebben, na de show zichzelf ook een beetje van een andere kant kunnen belichten?

Te zien tot en met 17 juni 2022.
speellijst

foto: Brenda de Vries

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.