nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

VSCD Cabaretprijzen uitgereikt


foto: Jaap Reedijk; vlnr Nina de la Parra, Alex Klaasen, Elke Vierveijzer, Michiel Wetzer

Maandagavond zijn in Diligentia in Den Haag de VSCD Cabaretprijzen uitgereikt. Dit jaar bestaan deze uit de Poelifinario, de Neerlands Hoop en de VSCD Oeuvreprijs.

De Poelifinario voor het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen werd opnieuw uitgereikt in drie categorieën.

Sara Kroos won in de categorie ‘entertainment’ voor het programma ‘Verte’.

De jury: “Met Verte zet Kroos een grote stap in haar carrière. Het is een voorstelling die waarschijnlijk nog meer mensen aanspreekt dan voorheen. Ze koppelt de kritische stemmen in haar hoofd aan een mooi pleidooi voor kwetsbaarheid en doorbreekt het taboe op mentale stoornissen. Onder de oppervlakte sluimeren dus serieuze thema’s. Toch houdt Kroos het dit keer vooral licht. Het spervuur van grappen over haar ongemakkelijke burgerbestaan treft vrijwel altijd doel, terwijl ze ontroert met liedjes over opgroeien. Dit is een verrukkelijke theateravond met zeer smakelijke ingrediënten.”
speellijst

In 2006 won Kroos de Neerlands Hoop met haar voorstelling ‘Zoetgevooisd’. In 2008 was ze eveneens genomineerd voor de Poelifinario, toen met het programma ‘Bries’.
Komend seizoen is voorstelling nog te zien in het theater.

foto: Danielle Meyer

De Alex Klaasen Revue won in de categorie ‘engagement’ voor het programma ‘Showponies 2’.

In 2009 won Alex Klaasen de Neerlands Hoop voor zijn enige echte solovoorstelling ‘Eindelijk alleen’. Met de Alex Klaasen revue was hij eerder in 2018 al genomineerd voor de Poelifinario met ‘Showponies’. Opvallend genoeg was dat toen in de categorie ‘Entertainment’ en nu dus met ‘Showponies 2’ in de categorie ‘Engagement’.

De jury: “Het daverende succes van Showponies schreeuwde om een vervolg. Daarin geeft Klaasen zich meer dan ooit bloot en stelt hij gevoelige vragen over zijn identiteit en maatschappelijke positie. Hoe accepteer je jezelf als de wereld het daar zo moeilijk mee heeft? Showponies 2 gebruikt die thematiek als fundament waarop Klaasen en zijn collega’s opnieuw een prachtig feest bouwen, hoe serieus de boodschap ook is. De choreografieën van Daan Wijnands zijn subliem, de liedteksten van onder meer Jurrian van Dongen zeer ontroerend en het samenspel om je vingers bij af te likken.”

foto: Bram Willems

Elke Vierveijzer won de Poelifinario in de categorie ‘kleinkunst’ voor het programma ‘Lucht’.

Dit is de eerste nominatie voor Vierveijzer. Als enige genomineerde was ze automatisch de winnaar. De jury: “Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in. Lucht is een schitterend pleidooi voor het delen van verdriet. Dat schept ruimte in je hoofd, kweekt empathie en zorgt uiteindelijk voor geluk. Vierveijzer legt overdonderend veel beleving in wat ze zingt en zegt. Ze heeft daarbij een scherp oog voor de maskers die we allemaal angstvallig vasthouden. Op de sterkste momenten neemt ze dat masker zelfs even over, zodat we naakt achterblijven. De fraaie, gevarieerde arrangementen en de invoelende muzikale begeleiding van Michiel Wetzer maken Lucht helemaal af.”
speellijst

foto: Saskia Kerkhoff

De Neerlands Hoop, voor de meest belovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief, ging naar Nina de la Parra.

De jury: “Nina de la Parra is een fenomenale fysieke performer, die haar innerlijke onrust bijna twee uur lang elke seconde voelbaar maakt. Ze neemt ons met het programma Gods wegen in overdonderend tempo mee van Nederland naar Suriname en van politieke statements naar verhalen over avontuurtjes in smoezelige hotels. Het levert een wervelwind van een voorstelling op, waarin de cabaretière even snel wisselt tussen talen als tussen emoties. Zo zingt, speelt en danst De la Parra zich een weg naar haar vloeibare identiteit. Daarbij werd ze aanvankelijk in balans gehouden door een muzikaal trio en afgelopen seizoen door het fluwelen saxofoonspel van Sanne Landvreugd.”
speellijst

foto: Jochem Jurgens

VSCD Oeuvreprijs voor Waardenberg en de Jong

Tijdens deze avond was er ook aandacht voor Waardenberg en De Jong. Zij ontvingen in het Luxor Theater -waar zij die avond speelden en daardoor dus niet live aanwezig konden zijn- de VSCD Oeuvreprijs 2021, vanwege hun grote bijdrage aan het Nederlandse theaterlandschap.

Het VSCD-bestuur: “Vanaf de jaren tachtig hebben ze het cabaret niet alleen opgeschud, maar blijvend veranderd. Het duo drijft elkaar tot grote hoogtes en extreme uitersten met fysieke acts die het stof uit menig zaal verjoeg. Ze trekken zich weinig aan van het publiek, dat soms onderdeel wordt gemaakt van de gekte, maar net zo vaak alleen ademloos toeschouwer is van hun onnavolgbare absurditeiten. Of ze nu op grote hoogte een balk schilderen of elkaar met skippyballen bewerken, bij Waardenberg en De Jong hou je altijd je adem in. Schaamte of gêne spelen geen enkele rol in hun universum, dat Rotterdamse straathumor koppelt aan fantastische en niet zelden poëtische toneelbeelden. Dat huwelijk tussen wat wel hoge en lage cultuur wordt genoemd, geeft het werk van deze vrienden een bijzonder karakter”.
De Oeuvreprijs wordt onregelmatig uitgereikt door het bestuur van de VSCD en bestaat uit een kunstwerk van de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

foto: Clemens Rikken

De jury
De VSCD-Cabaretjury 2021 bestaat uit voorzitter Nico Baars (directeur WestlandTheater De Naald), Marijt Helmink (directeur Theater De Storm), Joris Kemps (directeur Theater Hof 88), Charlotte Louwers (directeur Theater De Bussel), Mike Peek (recensent het Parool), Victorine Plante (artistiek leider Theatergroep Aluin) en Rob van Wijk (directeur Theater de Stoep).

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.