nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Polo de Haas overleden

Op 17 april jl is de pianist Polo de Haas overleden op 88-jarige leeftijd.

De Haas (Amsterdam, 1933) studeerde aan het Amsterdams Conservatorium studeerde en zet zijn studie door bij Jacques Février in Parijs. Tijdens zijn studie is hij actief in het jazzcircuit en tijdens zijn verdere carriere is hij in alle muzikale genres actief, klassiek, jazz, hedendaags, elektronisch en experimenteel.

In 1955 werkt hij voor het eerst samen met Ramses Shaffy, voor de musical ‘Olé la Marguérita’. Daarna scheiden hun wegen tot 1964, als Shaffy hem vraagt als pianist bij Shaffy Chantant. De Haas zegt toe, op voorwaarde dat hij ook stukken van klassieke én van hedendaagse componisten mag spelen. In 1966 vertrekt de Haas, die wordt opgevolgd door Louis van Dijk, en creërt hij zijn eigen vorm van totaal-theater en heeft hij veel succes met zijn uitvoeringen van het werk van Simeon ten Holt.

Door zijn presentatie van het tv-programma ‘Spelen met muziek’ in de jaren zeventig wordt hij bekend bij een groot publiek. De Haas geldt als voorvechter van de eigentijdse muziek. Met basklarinettist Harry Sparnaay vormde hij het Duo Fusion Moderne. Dertig jaar lang vormt hij een het Gong duo met slagwerker Pierre Courbois. Met zijn jazzkwartet treedt hij o.a. op in het North Sea Jazzfestival. Hij geeft recitals in Oost- en West Europa, Japan, Canada, Korea, Cuba en de VS.

Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek wordt hij in 1996 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Haas is tot op hoge leeftijd actief. In 2021 presenteert hij nog een nieuwe dubbel-cd met improvisaties, ‘1980 & 2020, Piano Improvisations’, die tot stand kan komen doordat hij door de pandemie daar tijd voor had.

Categorie: Divers | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.