nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Premièretijd: Dianne Liesker, Ellen Dikker, Hanneke Drenth, Thjum Arts, Merijn Scholten, Ramon Chatrer, Maartje en Kine, Peter Pannekoek, Thomas Smith, Pieter Verelst

Een overzicht van de premières deze week, met: Dianne Liesker, Ellen Dikker, Hanneke Drenth, Thjum Arts, Merijn Scholten (foto), Ramon Chatrer, Maartje en Kine, Peter Pannekoek, Thomas Smith, Pieter Verelst.

Dianne Liesker, Ellen Dikker, Hanneke Drenth – ’t Is hier geen hotel 2
Premiere: Stadsschouwburg in Haarlem, 21 nov 2022.

Nóg meer gesmijt met deuren, hopeloos bankhangen en lege verpakkingen in de koelkast; welkom bij ‘Tis Hier Geen Hotel 2’. In deze fonkelnieuwe voorstelling laten cabaretières Ellen Dikker, Hanneke Drenth en Dianne Liesker zien wat er gebeurt als pubers jouw huis als hotel beschouwen. En waarom het dan in een permanente staat van chaos verkeert. Maar ook al worden we soms knettergek van onze pubers, we houden toch van ze en kunnen meestal hard met én om ze lachen. En zij om ons, want ‘OMG, wij zijn zó boomer’.

Te zien tot en met 27 mei 2023.
speellijst

Thjum Arts – Tijdloos genot
Premiere: De Flint in Amersfoort, 22 nov 2022.

Winnaar van zowel de jury- als publieksprijs van het Rotterdamse Cameretten Festival 2021. Als Thjum het podium op komt, gebeurt er iets. Dat zal niet anders zijn bij zijn eerste avondvullende voorstelling. Hierin verweeft hij de tijdsgeest met persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen. Thjum staat stil waar de wereld verder raast.

Te zien tot en met 15 juni 2023.
speellijst

Merijn Scholten – Team Solo
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 23 nov 2022.

U kent hem misschien van De Partizanen, het duo dat hij begon met goede vriend Thomas Gast. Ze wonnen jury- en publieksprijs op Leids Cabaretfestival, een Neerlands Hoop voor beste debuutprogramma en sloten twee jaar lang de week af bij De Wereld Draait Door.

Voor hun laatste voorstelling, het met 5 sterren bekroonde Het Leven an Sich, schreef Merijn tekst en muziek. De trilogie was af. Het project Partizanen ten einde.

Nu gaat hij terug naar de basis.
Alleen, omdat we dat nou eenmaal zijn.

Te zien tot en met 12 mei 2023.
speellijst

Ramon Chatrer – Opperhond
Premiere: Theater Bellevue in Amsterdam, 24 nov 2022.

In Opperhond zet Ramon Chatrer de realiteit naar zijn hand. Hij worstelt zich door hersenspinsels in een hoofd dat nooit stilstaat. Waarom gedragen wij ons altijd zoals de rest van ons verwacht?
In zijn muzikale cabaretvoorstelling gaat Ramon daar dwars tegenin. Hij neemt het op voor jou en alle andere mensen die er nét niet bij horen. In Opperhond hoor jij er wel bij. Zelfs zonder rijbewijs of zonder tatoeages, en zeker zonder sfeervolle schemerlamp. Ramon kwispelt, springt op, bijt zich vast en verlangt uiteindelijk een aai over zijn kop. Het is tijd om kleur te bekennen, dus vraagt hij aan je: underdog of Opperhond?

Te zien tot en met 22 april 2023.
speellijst

Maartje en Kine – Hoge noot
Premiere: Goudse Schouwburg in Gouda, 24 nov 2022.

Het concert begint. Je kan een speld horen vallen. Dan klinken eindelijk de eerste tonen. La musique est magnifique. Met een daverende klap slaat de pianoklep op de hand van de pianiste. Haar schreeuw wordt een aria. En ineens heeft de viool een eigen wil. Bach transformeert via Mexican Hat Dance tot Michael Jackson. Beuken, rocken, zweten: Maartje & Kine zijn bezeten. Luisteren en huiveren was nog nooit zo lekker!
In ‘Hoge Noot’ vragen Maartje & Kine zich af waarom mensen muziek maken. Daarbij suizen deze twee multi-instrumentalisten moeiteloos van Brahms naar Balkan, van opera naar jodel-rap en van chansons naar electro. Met magistrale muzikaliteit en meesterlijke solo’s. Met stapels sketches en met hopen humor. Maartje & Kine musiceren door, zélfs als de wereld vergaat! Wanneer de nood het hoogst is, is de muziek nabij.
‘Hoge Noot’ zou in maart 2020 in première gaan maar werd (misschien wel) de meest uitgestelde première ooit. De tournee is nu in zijn geheel verplaatst naar seizoen 22/23. Waarom? Omdat ze er zo trots op zijn – deze show verdient simpelweg alsnog volle zalen.

Te zien tot en met 1 april 2023.
speellijst

Peter Pannekoek – DNA
Premiere: DeLaMar in Amsterdam, 24 nov 2022.

Een voorstelling over wat je achterlaat. Kun je het verleden loslaten om jezelf een toekomst geven?

Te zien tot en met 24 mei 2023.
speellijst

Thomas Smith – Rebel
Premiere: Mark Liebrecht Schouwburg in Mortsel, 25 nov 2022.

Voor Thomas Smith is het glashelder: hij is zélf verantwoordelijk voor de miserie in zijn leven (en misschien ook wel een beetje die van anderen). Tijd om zijn innerlijke kind niet langer te verstoppen. In deze show ontpopt Thomas zich van rups naar nar tot rebel.

Te zien tot en met 1 juni 2023.
speellijst

Pieter Verelst – Ten Aarzel
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 27 nov 2022.

De Vlaamse krant De Standaard beschrijft de stijl van Pieter Verelst als ‘Briljant absurdisme’ en ziet hem als de meest talentrijke Vlaamse cabaretier in lange tijd. Net als in zijn vorige voorstellingen Mijn broer & ik en Amai, viert ook in Ten Aarzel het absurdisme hoogtij. Of zoals hij zelf zegt: De meeste dromen worden niet zo vaak werkelijkheid. Maar dan heb je hem nog niet zien schuimbekken. In dat schuim steek ik een glimmende bit en dan stijger ik op. Zonder stijgbeugels! En Bruno voelt meteen “Hey, dit is mijn baasje. Deze meester mag mij wel berijden.” Wat een droom…

Te zien tot en met 27 mei 2023.
speellijst

foto: Merijn Scholten

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.