nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Premièretijd: n00b, Martijn Koning, Aron Elstak, André Manuel, Teun van den Elzen, Jasper van der Veen, LUDIQUE!, Femke Vernij

Een overzicht van de premières deze week, met: n00b (foto), Martijn Koning, Aron Elstak, André Manuel, Teun van den Elzen, Jasper van der Veen, LUDIQUE!, Femke Vernij.

n00b – n00b speelt n00b
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 24 jan 2023.

Te zien tot en met 1 april 2023.
speellijst

Martijn Koning – Appeltjes schillen
Premiere: Stadsschouwburg in Utrecht, 25 jan 2023.

We zeggen niet vaak wat we van elkaar vinden, want als we dat doen ontstaan er vaak hele ongemakkelijke situaties. Martijn Koning houdt van ongemakkelijke situaties. Sterker nog: Martijn is een ongemakkelijke situatie. In de nieuwe theatershow ‘Appeltjes Schillen’ vertelt Martijn de mensen eens flink de waarheid. Over zichzelf!

Te zien tot en met 2 juni 2023.
speellijst

Aron Elstak – Toetje
Premiere: Islemunda in Rotterdam, 26 jan 2023.

In ‘Toetje!’ balanceert Aron op het dunne koord van respect en racisme. Want wat mag er nou nog wel en wat niet meer? Kun je het überhaupt nog goed doen? En mogen we nog een beetje lachen?

Witte én zwarte mensen vragen hem naar zijn afkomst en beiden kijken raar als zijn antwoord is: Alblasserdam. Hij steunt Black Lives Matter én zijn hart gaat sneller kloppen van boerenkool met rookworst. Waarom kan dat niet naast elkaar bestaan, zonder kleur of afkomst? Aron is half Surinaams-Indonesisch en half Fries. Hij wil bij iedereen horen en het vooral voor iedereen goed doen, maar het liefst is hij gewoon zichzelf – in al zijn kleuren.

In ‘Toetje!’ speelt hij met vooroordelen en nieuwe inzichten. Hij schuwt de harde grappen niet en bouwt een Heerlijk Hollandsch feestje voor iedereen die het met hem vieren wil, in zijn kenmerkende stijl: grootse en kleine liedjes, hilarische conferences en treffende imitaties. Maar dan geëngageerder dan ooit.

Te zien tot en met 25 maart 2023.
speellijst

André Manuel – De zieke geest
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 26 jan 2023.

De mens, het blijft een raadselachtig wezen. Want waarom kiest de één voor een carrière als pornoacteur terwijl de ander niet verder komt dan een keertje voorzichtig masturberen bij de nieuwste Wehkamp-gids. En hoe komt het dat het altijd mannen zijn die een baantje als seriemoordenaar ambiëren terwijl alle vrouwen niet verder komen dan een rolletje als slachtoffer? Hoe wordt een mens oorlogsmisdadiger en hoe wordt een mens een vredesengel? Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden. In De Zieke Geest. Deel 1 van een nu al legendarisch drieluik. Later volgen nog Het Goddelijke Lichaam en De Eenzame Ziel. Maar dat komt nog. Nu eerst De Zieke Geest. Manuel’s 18e programma. Eindelijk volwassen!

Te zien tot en met 21 april 2023.
speellijst

Teun van den Elzen – Meer kan ik er niet over zeggen
Premiere: VU Griffioen in Amsterdam, 28 jan 2023.

Te zien tot en met 28 mei 2023.
speellijst

Jasper van der Veen – Niet gehinderd door enige kennis
Premiere: De Kleine Komedie in Amsterdam, 28 jan 2023.

“De winnaar van de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2019, toont zich een volwassen podiumpersoonlijkheid: hij is ontwapenend en charismatisch”, schreef NRC Handelsblad over zijn debuutvoorstelling ‘Het dreigt volslagen goed te komen’. Voor de opvolger zit de cabaretier propvol grootse plannen. Aan de ene kant wil hij zijn ongezouten mening geven, maar tegelijkertijd loopt zijn brein steeds verder vol met nuancerende informatie. Dus moet hij kiezen: alles kapot redeneren of simpelweg beginnen met praten, niet gehinderd door enige kennis.

Te zien tot en met 31 mei 2023.
speellijst

LUDIQUE! – LevensLONG
Premiere: De Speeldoos in Baarn, 28 jan 2023.

In deze nieuwe muziektheatervoorstelling, LevensLONG, laat Ludique! – bestaande uit Gerald Drent en Martijn Mulders – een pure en persoonlijke kant van zichzelf zien. Dit internationale duo gaat hiervoor een bijzondere samenwerking aan met producent Kristof Rutsaert, de weduwnaar van Robert Long.

Tijdens LevensLONG vertelt Ludique! levensecht persoonlijke anekdotes en verbindt zo hun eigen verhaal op unieke wijze met de muziek en tijdloze teksten van Robert Long. Met hun eigentijdse manier van theatermaken geven zij deze internationale voorstelling invulling, en bovenal zullen voor het eerst ook de Duitstalige nummers van Long in de Nederlandse theaters te horen zijn. Ludique! weet tijdens hun muziekvoorstellingen op kenmerkende wijze verschillende talen in elkaar te laten overvloeien en ook ditmaal zal zowel muzikaal als tekstueel de taal van de liefde overwinnen in al zijn facetten.

Te zien tot en met 25 maart 2023.
speellijst

Femke Vernij – Op volle kracht
Premiere: Westlandtheater De Naald in Naaldwijk, 28 jan 2023.

“Ik kan dat niet” heb ik vervangen door “Ik ben aan het leren”! Want ook al krimpen we tijdens ons leven, wil dat niet zeggen dat we niet kunnen blijven groeien. OP VOLLE KRACHT vooruit en soms vol op de rem. Totdat de larven of de vlammen aan je beginnen te likken.

Na bijna 15 jaar toeren met “De Meiden van LOS”, gaat Femke Vernij in haar muzikale cabaretvoorstelling ‘Op volle kracht’ de strijd aan met de grillen van Moeder Aarde.

Te zien tot en met 22 april 2023 2023.
speellijst

foto: Mark Engelen

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.