nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Cameretten: voorronde 2

Iets later dan de bedoeling door een storing bij -jawel- UPC. De tweede voorronde op 23 november werd gepresenteerd door Najib Amhali en het gastoptreden aan het eind van de avond was in handen van Mike Boddé.

Er waren optredens van cabaretgroep Primaire Behoeften, Filip Haeyaert en Vincent Kross.


-Het duo Primaire behoeften uit Leiden bestaat uit Thomas Gerkrath en Ivo van Zuylen. Het programma ‘Geen hond’ opent, worstelend met een slechte geluidskwaliteit, met een ode aan de hond ‘God’ ("mijn herder, mijn hoop en geloof") en dut dan wat in met een sketch over een echtpaar waarvan de kinderen aan lager wal zijn geraakt. Eén van de heren gaat vervolgens naar de therapeut omdat hij aan het cabaret is en het moeilijk vindt om zichzelf te blijven, origineel te zijn. De sketch loopt over in een echo-taalspelletje. Gelukkig werkt de therapie en zingen ze een fraai en positief lied, want na de behandelingen zien ze immers alles weer positief. In een mengeling van fysiek en woordspelerig cabaret volgt een sketch met gooi- en smijtwerk waarin vele gezegden in elkaar over vloeiend worden uitgebeeld, af en toe voorspelbaar maar vaak ook verrassend zij het soms gezocht (‘hij rijdt zijn auto in de soep’). Als één van de mannen komt te overlijden zingt hij een origineel lied over de nadelen van het dood zijn. Dat lijkt inderdaad niet aan te raden te zijn. Tot slot wordt het programma schreeuwend, maar mooi afgerond.

-Filip Haeyaert is de enige Vlaamse deelnemer dit jaar. In België is hij voor de liefhebbers van stand-up comedy geen onbekende en heeft hij zijn eigen folkgroep. In zijn programma ‘Ysberg’ speelt hij Professor Ysberg, docent aan de faculteit anabiopsychfipatatipatatheocontologie (tip voor het Nationaal Dictee) die een lezing komt geven. De opkomst is al behoorlijk apart, want hij wil persé geen applaus vooraf en komt op met een zwart gympakje, witte badjas, ovenhandschoen en injectiespuit. Het begin is al een voorteken, want Haeyaert weet gedurende zijn hele optreden het publiek bij de les te houden. Telkens wanneer de aandacht ook maar even dreigt af te dwalen volgt er een (geplande?) kwinkslag. Na onderwerpen als menselijke afvoerkanalen, witte dieren die eigenlijk grijs zijn (de witte neushoorn, de witte haai en… de blauwe reiger?) en het klonen van dieren volgt een les over CCCP. Dat schijnt een ziekte te zijn waarbij patiënten de neiging hebben om heel dichtbij andere mensen te staan. Ysberg geeft gelijk maar een demonstratie en kruipt bovenop een dame op de derde rij. Mooie vrouwen bevinden zich doorgaans weinig onder de CCCP-lijers, want dat zijn meestal heksen. Daarop verlaat hij het podium en dicteert al lopend door heel Luxor hoe men heksen kan herkennen. Met een fraai lied en een pakkend einde leidt onvermijdelijk tot een langdurig applaus. Wat ons betreft een finalekandidaat.

-Vincent Kross deed mee met zijn programma ‘Geef maar toe’. (Uitermate negatieve recensie in februari 2007 verwijderd op verzoek van Kross. Naar eigen zeggen werd hij hier tot op de dag vandaag door achtervolgd.)

Cameretten
www.cameretten.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.