nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

In de media

Om de zoveel tijd spit de redactie in de online nieuwsarchieven van kranten. De vangst dit keer:
De Gelderlander concludeert dat Andre Manuel toch enigszins milder is geworden.
‘De rode draad van de voorstelling is de opkomst en ondergang van Pim, de nieuwe ‘mesjoggas’ op zijn ezelgenaamd Daimler. Manuel heeft twee metalen opwindhondjes meegenomen, Kenneth en Carla. Een van de hondjeskomt niet in beweging. ‘Dat is dan ook een zwarte.’
De anale fase ontgroeid

Diverse theaters traden met het aanbod van volgend seizoen naar buiten. Cabaret blijkt weer eens erg populair.
Het Eindhovens Dagblad over de Kattendans in het semi-radiodorpje Bergeijk.
Bezoeker én artiest ‘gepamperd’

BN/DeStem bericht over Jos Brink die in 2004 de rol van Jacques van Tol gaat spelen in een musical over diens leven.
‘Brink vindt de rol beslist een uitdaging, vooral vanwege het dubbele karakter van het personage. ‘Hij heeft hartstikke mooi werk geschreven. Bijna alles voor Louis Davids en voor Snip en Snap en later ook vrij veel voor Wim Sonneveld. Na de oorlog werd hij weliswaar gezuiverd en mocht hij niet meer werken, maar hij werd toch door iedereen gevraagd. Hij gebruikte allerlei schuilnamen, maar sommige artiesten, zoals Sonneveld, zetten zijn teksten gewoon op hun eigen naam.”
Het artikel bevat ook nog een reactie van Jacques Klöters over het ‘ fout’ zijn van Van Tol.
Jos Brink speelt Jacques van Tol
Eerder verscheen in die krant al een bericht met wat meer achtergrondinformatie.
Muziektheater rond omstreden Jacques van Tol

Het Eindhovens Dagblad doet verslag van een van de speciale avonden van de Cabaret-6daagse van Eindhoven.
‘Als veertiger zit je duidelijk aan de bovenkant van de publiekspiramide: cabaret trekt vooral twintigers. Wat dat betreft heeft Javier Guzman vrij spel met zijn uithalen naar bejaarden. In een mengeling van compassie en irritatie zet hij de rollatorgebruikers en tulpenbol-eters neer als mensen waar je respect voor moet hebben maar die tegelijkertijd niet in de weg moeten lopen en vooral moeten ophouden met zeuren over de oorlog (het is tenslotte 5 mei op de dag van zijn optreden in Eindhoven). Het geeft de toon aan van de avond: scherp maar nergens echt venijnig.’
Feestje Javier Guzman

Het Brabants Dagblad bericht bij monde van het GPD over ‘Kijk mij’, de voorstelling van Thomas van Luyn.
‘Van Luyns theater is niet die van de vette lach, ferme maatschappelijke standpunten verkondigt hij niet. ’t Is de wat kille sfeer, het voornamelijk witte licht, zijn zwarte kleding, zijn poses die tegen het arrogante aan zitten en zijn manier van spelen en niet te vergeten zijn bovengemiddelde muzikale kwaliteiten, die het zowel boeiend als ongemakkelijk amusement maken.’
Ongemakkelijk maar boeiend amusement

Hoera wat een ellende. Het GPD is in BN/DeStem zeer tevreden over het nieuwe programma van Kees Torn.
‘Cabaret is voor Torn een manier om met zijn gaven en eigenaardig onaangepaste levenswandel zijn brood te verdienen. ‘Een bakker verdient dat door ze te bakken. Alsof dát normaal is. Ga dan géld drukken!’, merkt hij op, in een van zijn prettige en vaak persoonlijke causerietjes tussen de liedjes door. Waarin hij, net als in de laatste twee programma’s, zijn geheel eigen kijk geeft op allerlei overbodige vooruitgang en verbaasd is dat zijn logica niet door de hele wereld wordt gedeeld. (..) Dat zijn eerste hobby, de whisky en andere alcoholische versnaperingen, verontrustende vormen aanneemt, erkent Kees zelf ook. (…) (Hij besluit) met een ‘vrolijk drinklied’ op accordeon. Een lied van een verslagen man die hetmaar op een zuipen zet en die een wegwerpgebaar maakt naar het leven en vooral naar zichzelf. ’t Cliché is weer eens waar: ellende levert prachtprogramma’s op.’
Ellende Torn levert prachtig programma op

De jonge columnist en cabaret Jaap Robben won vorige week de aanmoedingingsprijs van Write Now Eindhoven met een kort verhaal. BN/DeStem interviewde hem.
Al schrijvend de wereld ontdekken
go.to/jaaprobben

Categorie: In de media | Meer over: , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.