www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Symposium over Cabaret en Leidse Schouwburg

Sinds 1999 doet een grote groep vrijwilligers en studenten van Theater- en Filmwetenschap van de Leidse Universiteit onderzoek naar het verleden van deze oudste schouwburg van Nederland. Zij richten zich op de architectuur van het gebouw, het repertoire, de spelers en het publiek en het overheidsbeleid ten aanzien van subsidie en censuur gedurende de eerste drie eeuwen van de Leidse Schouwburg. Op 23 september 2005 zullen de resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in een rijk geïllustreerd boek.

Op weg naar 2005 is ieder jaar in september een (internationaal) symposium georganiseerd door Theater- en Filmwetenschap over aspecten van het onderzoek. In 2000 stond de architectuur van historische schouwburgen centraal, in 2001 achttiende-eeuwse acteerstijlen, in 2002 theater en muziek (melodrama) in de negentiende eeuw en in 2003 theatervernieuwingen in de twintigste eeuw. Op 3 september 2004 is het symposium thema Cabaret en de Leidse Schouwburg. Met name in de tweede helft van de twintigste eeuw heeft de Leidse Schouwburg een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van dit theatergenre. Wim Kan debuteerde in de Leidse Schouwburg en hield er vaak zijn oudejaarsconférences. Paul van Vliet begon in 1959 met het Leidsch Studenten Cabaret ‘Laat je zoon studeren’ en in 1978 namen de Leidse studenten Harry Kies en Jan van Coeverden het initiatief tot het inmiddels bloeiende Leids Cabaret Festival.

Tijdens het symposium op 3 september schenkt men aandacht aan deze wapenfeiten van de Leidse schouwburg. Sprekers zijn onder andere de cabaret historicus Jacques Klöters over de geschiedenis van het Nederlandse Cabaret; de cabaretrecensent Patrick van den Hanenberg over de cabaret revolutie van Freek de Jonge; Paul van Vliet en Floor Kist over de beginjaren van het Leidsch Studenten Cabaret; en Jan van Coeverden over 25 jaar Leids Cabaret Festival. Er zullen veel oude en soms onbekende cabaretopnamen op video worden vertoond.
Meer informatie en het volledige programma

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.