www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Oudejaars

Youp van ’t Hek doet ‘m volgend jaar pas weer en Freek de Jonge heeft zich net uitgeput in een marathon (de wekelijkse ‘Vergrijzing’) . Niettemin bloeit de oudejaarsconférence als nooit tevoren. Cabaretiers als Lebbis en Jansen, Tim van der Sluijs en Sjaak Bral trekken er al jaren mee door het land. Maar het typisch Hollandse fenomeen wordt ook steeds meer omarmd door de stand up-comedians. Zo speelt Wilko Terwijn de oudejaarsconférence voor de tweede keer. De registratie was vorig jaar te zien bij AT5, dit maal bij Yorin.
Terwijn: ‘Ik ben rampenmoe maar het feit dat je onverschillig blijft is misschien nog wel het ergste. Ik ga de rouwcultuur aanpakken, de algemene verloedering ( zie de Tokkies of ‘Patty’s Fort’) en ook godsdienst en integratie krijgen er goed van langs. Meest typerend voor de Hollandse kneuterigheid: Wat Balkenende zei na z’n voet-operatie. Tsja, als een verblijf in het ziekenhuis al spannend wordt….’ En passant introduceert hij twee nieuwe begrippen: ‘South Parken’ (‘het morrelen van het volk’) en ‘BL’ers’ (‘Bekende Lijken’) en doet verslag van een blinden-demonstratie (‘hoe gaat dat?’) ‘Wie een moraal zoekt vindt ‘m, maar het moet vooral leuk zijn.’ Persoonlijk hoogtepunt: ‘Een toerneetje in Amerika, met een optreden in New York als mijlpaal.’ Dieptepunt: ‘Nog steeds m’n rijbewijs niet gehaald.’

Harry Glotzbach, winnaar van het AKF Stand up-comedyconcours 2003, verzorgt samen met partner-in-comedy-crime Tom Sligting de oudejaarscomedyshow ‘Tom & Harry’ in het Comedycafe in Amsterdam. Glotzbach: ‘Je kan tijdens een oudejaarsshow natuurlijk net als vele andere cabaretiers gaan keuvelen over van Gogh, Hirschi Ali of de buitenechtelijke kinderen van Bernhard en alle andere voor de hand liggende hoofdrolspelers van 2004. Je kan het ook hebben over het nieuwste model rollator of over 2004 als het jaar van de single of over oud nieuws, zoals de ondergang van de Titanic, of desnoods over de buitenechtelijke neushoorns van Bernhard. Ik verkies de laatste, creatievere aanpak.’ Persoonlijk hoogtepunt: ‘Een aantal comedy optredens in Nieuw-Zeeland tijdens het vermaarde World Busker Comedy Festival in Christchurch (met onder anderen. Bob McClaren) en in de Classic Comedy Club in Auckland.’ Dieptepunt: ‘Het jaar is nog niet om.’

Oudejaarsconférence Wilko Terwijn. AMSTERDAM; 29 december, (20.00 en 22.00 uur), Werkteater A’dam, tv-uitzending 30 december (22.00) en in de Oudejaarsnacht (01.00 uur), Yorin.
Oudejaarscomedyshow ‘Tom & Harry’, 30 en 31 december (21.00), Comedy Café A’dam.
Oudejaars 2004 Lebbis & Jansen, t/m 31 december (20.15 en 22.15), De Kleine Komedie, tv-uitzending 31 december, 21.00, Nederland 3.
Boom Chicago met afwisselend ‘Why aren’t you happy yet?’ en ‘Best of Boom 2004’, t/m 30 december (20.15), Leidsepleintheater A’dam.

Hans Kottmann

Oudejaarsconference-special

Categorie: Divers | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.