nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Richard Pryor overleden

Gisteren is in Amerika de stand-up comedian en acteur Richard Pryor overleden. Hij kreeg een fatale hartaanval, enkele dagen na zijn 65e verjaardag. Zijn gezondheid was de afgelopen twintig jaar al verslechterd door Multiple Sclerose (M.S.).

Pryor was in de jaren zeventig een beruchte en taboedoorbrekende stand-up comedian. Na een moeilijke jeugd, hij groeide op in het bordeel van zijn oma -zijn moeder was prostituee, zijn vader pooier- zocht hij een uitvlucht via het theater. In 1964 vertrok hij naar New York om een stand-up comedian te worden. In het begin bracht hij nog ‘schoon materiaal’ naar voorbeeld van de toen populaire comedian Bill Cosby. Maar in 1970 vond Pryor zijn eigen stem door zijn eigen leven en kwaadheid te ventileren via zijn comedy. Hij ging daarbij compromisloos te werk, vuilgebekt en zichzelf niet sparend.

Begin jaren tachtig verloor hij zichzelf in drugs en in juni 1980 deed hij -naar hij later toegaf- een zelfmoordpoging waaraan hij tweedegraads brandwonden over meer dan de helft van zijn lichaam overhield. Pryor hervond zichzelf en bracht in 1982 ‘Richard Pryor Live On Sunset Strip’, een show waarin hij opnieuw zijn eigen leed in comedy wist om te zetten. In 1986 werd M.S. bij Pryor geconstateerd en sindsdien stond hij slechts sporadisch op de planken.

Hij was en bleef werkzaam als acteur en speelde in meer dan 40 films. Hoewel zij hem grote populariteit brachten, blijft zijn stand-up comedy ongeevenaard. In 2004 werd hij op de Amerikaanse tv-zender Comedy Central verkozen tot de beste stand-up comedian aller tijden. Hij was een groot voorbeeld voor veel comedians, ook in Nederland.

Eric van Sauers zei ooit over hem: ‘Mijn absolute idool! Zijn eerste show is het allerbeste wat ik ooit gezien heb. (..) Hij maakt geen grappen, ik bedoel geen A plus B is C-moppen, hij vertelt een verhaal, waarin alles wat hij zegt oprecht is: zijn pijn, zijn falen. Het is heel persoonlijk wat hij doet, en grappig zonder dat hij op ook maar één bak te betrappen is. Pryor speelt ook geen typetjes maar karakters. Terwijl anderen een oude man nadoen door een gek hoedje op te zetten, transformeert Pryor letterlijk tot zo’n personage.’

In 2001 hebben we voor de Cabaretmail een mp3 online gezet waarin Pryor over zijn ziekte praatte. Het fragment komt uit 1992.
Richard Pryor over MS (1992)

Andere mp3-fragmenten:
Supernigger
Exorcist
Monkeys
Ali
Southern Hospitality
Hillibilies
Cocaine

Meer over Richard Pryor en zijn dood:
www.richardpryor.com
Wikipedia over Richard Pryor
In memoriam CNN.com, met video
news.google.com over Richard Pryor

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon