nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van Duin steelt sketch van Steve Martin

Het AD bericht dat de Amerikaanse komiek Steve Martin Andre van Duin beschuldigt van plagiaat. In zijn tv-serie ‘Bij Van Duin’ voor RTL4 speelde Van Duin de sketch ‘The Great Flydini’ uit onder de naam ‘Mr Zipper’. Het is vrijwel een exacte kopie, alleen ontbreekt het einde van de originele sketch bij Van Duin. Martin eist dat Van Duin de act niet meer opvoert en er ook voor zorgt dat voor 15 mei de filmpjes van het internet worden gehaald. Anders dient hij een schadeclaim in.

Onlangs werd duidelijk dat het typetje ‘Twan de stuntman’ uit de tv-versie van de Dikvoormekaarshow zeer leek op Super Dave Osborn van de Amerikaanse komiek. Voor het gebruik van dit typetje had Van Duin betaald, maar voor de sketch van Martin niet.

Een woordvoerder van toenmalig producent Joop van den Ende tegenover het AD: ‘De producent is sowieso te allen tijde verantwoordelijk. Van Duin heeft in de loop der jaren veel sketches en typetjes zelf bedacht, maar het is de normaalste zaak van de wereld dat de producent af en toe ook materiaal van anderen aandraagt. Zo werkt dat bij alle grote komieken ter wereld. We zullen de brief van meneer Martin naar eer en geweten behandelen en toetsen of zijn claim correct is.’

Van een andere orde: Het ANP citeert de reactie van de woordvoerder uit het AD, maar toch staat daar een net iets andere, langere tekst. Vreemd.
Ad: Van Duin weer van plagiaat beticht
ANP: Steve Martin beschuldigt Andre van Duin van plagiaat
aanpassing: Volkskrant-bericht bleek overgenomen van het ANP

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.