www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Verontwaardiging over Joden-grappen Alex Agnew

Diplomaat Jean Deboutte is zeer verontwaardigd over grappen van Alex Agnew over Joden en de holocaust. Aanleiding is de uitzending van ‘The Legend Ends’ op de zender VIER in Vlaanderen op 22 mei. Deboutte heeft een klacht ingediend bij de Vlaamse Regulator voor de Media. “Deze passage betekent een banalisering en ridiculisering van de Holocaust (..). Dit is onaanvaardbaar. Vooral in het huidige klimaat van toenemend antisemitisme (..) wordt van een zender én van een mediaregulator een grotere oplettendheid rond het thema antisemitisme verwacht”

Dit werd in de openbaarheid gebracht door het maandblad Joods Actueel. Frappant is dat Agnew juist Joods Actueel en diens hoofdredacteur Michael Freilich op de korrel neemt in de conference. In het stuk gaat Agnew vervolgens in op de permanente slachtofferrol van Israël. Elke vorm van kritiek wordt gezien als antisemitisme.

Journalist en recensent Karel Michiels neemt in het De Standaard op voor Agnew die “briljante verbanden legt en redeneringen opbouwt die juist getuigen van een grote empathie met andere bevolkingsgroepen. Hij wordt gedreven door een aangeboren rechtvaardigheidsgevoel, wat soms best confronterende uitspraken oplevert.”

Het valt Michiels ook op dat er niet een vergelijkbare verontwaardiging heerst als er bij comedyshows weer eens racistische grappen over ‘negers’ en marokkanen worden gemaakt. “Niemand die nog verwijst naar 400 jaar slavernij en brutale kolonisering als het over mensen met een donkere huidskleur gaat. Om het extreem te stellen: wegen 6 miljoen joden zwaarder door dan 12 miljoen Afrikanen?”

Overigens diende Joods Actueel in 2008 al een klacht in tegen Agnew na gelijkaardige grappen in P-magazine.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.