www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Bunker Theaterzaken domineert VSCD Cabaretprijzen

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015

Deze week werden de nieuwe nominaties voor de VSCD Cabaretprijzen bekendgemaakt. Opvallend was het hoge aantal nominaties voor artiesten aangesloten bij Bunker Theaterzaken. Maar liefst 5 van de 7 cabaretiers zijn aangesloten bij dit impresariaat. Niet heel vreemd overigens aangezien Bunker het impresariaat is met het grootste aantal cabaretiers.

We vroegen ons af hoe andere impresariaten het eigenlijk doen bij de VSCD Cabaretprijzen. Welk impresariaat heeft de meeste nominaties voor de Neerlands Hoop en Poelifinario gekregen en hoeveel nominaties hebben daadwerkelijk geresulteerd in een prijs.

Het valt direct op dat Bunker Theaterzaken (sinds 2011 een voortzetting van Harry Kies Theaterprodukties onder nieuw management) maar liefst een derde van de nominaties voor zowel de Neerlands Hoop als de Poelifinario heeft weten binnen te slepen. Goede tweede bij de Neerlands Hoop is Hummelinck Stuurman met 14% en bij de Poelifinario Hekwerk met 15%.

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-1
klik op afbeelding voor groter exemplaar

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-1-stats

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-2
klik op afbeelding voor groter exemplaar

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-2-stats

Als we kijken naar de daadwerkelijke winst van de prijzen zien we ook hier dat Bunker Theaterzaken aan kop gaat. Bij de Neerlands Hoop ligt dat nog wat dichter bij elkaar met 3 voor Bunker Theaterzaken en ieder 2 voor Grünfeld, Hummelinck Stuurman en Senf/De Bogen. Met 5 van de 12 uitgereikte Poelifinario staat Bunker echter veruit bovenaan. De overige 7 Poelifinario’s zijn verspreid over evenveel impresariaten.

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-3
klik op afbeelding voor groter exemplaar

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-3-stats

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-4
klik op afbeelding voor groter exemplaar

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-4-stats

Hier nog de totaalscore van beide VSCD Cabaretprijzen per impresariaat.

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-5
klik op afbeelding voor groter exemplaar

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-5-stats

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-6-stats
klik op afbeelding voor groter exemplaar

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-6

Als we naar de verzilvering van nominaties staat Bunker Theaterzaken in absolute aantallen bovenaan, maar scoort ze relatief minder dan andere impresariaten. Van de 11 nominaties voor de Neerlands Hoop worden 3 verzilverd. Impresariaten als Grünfeld en WallisFinkers werden respectievelijk 2 en 1 keer genomineerd, maar wonnen de prijs vervolgens ook. Ditzelfde beeld zie je bij de Poelifinario.

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-7-stats

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-8-stats

Tot slot nog een overzicht van het aantal nominaties per impresariaat, per jaar. Het groene vakje geeft aan dat een nominatie heeft geresulteerd in de daadwerkelijke prijs. Bunker Theaterzaken ontbreekt zelden bij de nominaties. De 4 nominaties voor de Poelifinario in 2015 is wel een absoluut record.

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-9-stats
klik op afbeelding voor groter exemplaar

vscdcabaretprijzen-impresariaten-2015-10-stats
klik op afbeelding voor groter exemplaar

Verantwoording:

Voor de jaartallen is gekeken naar het jaar van uitreiking.
Voor 2015 zijn logischerwijs alleen de nominaties meegenomen. Bij de verzilvering van nominaties is alleen gekeken naar de jaren 2003 tot en met 2014.
In 2003 waren er vooraf niet meerdere nominaties. De twee winnaars zijn als nominatie geteld.
Elke nominatie is meegeteld. Geweigerd of niet.

Bij het vermelden van de nominatie of winst van een VSCD Cabaretprijs bij een impresariaat is gekeken of de artiest in kwestie dat jaar bij het impresarariaat is aangesloten. Ronald Goedemondt is bijv verantwoordelijk voor 1 nominatie voor Comedytrain en 4 voor Hekwerk.

Er is geen rekening gehouden in hoeverre het impresariaat een bijdrage zou hebben geleverd aan de totstandkoming van het programma voorafgaand aan een overstap van de artiest naar een ander impresariaat.

Impresariaten die zijn gefuseerd of van naam veranderd zijn zoveel mogelijk samengevoegd om een beter totaalbeeld te tonen.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.