www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

NUHR wint Poelifinario

VSCD CabaretprijzenCabaretgroep NUHR, bestaande uit Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas en Eddie B. Wahr, heeft met ‘Draai Het Eens Om’ de Poelifinario gewonnen voor de meest indrukwekkende voorstelling van het afgelopen seizoen. De prijs werd zojuist uitgereikt in Diligentia in Amsterdam.

Het is de tweede keer dat NUHR (Niet Uit Het Raam) de Poelifinario wint. Eerder gebeurde dat met ‘Over De Top’ uit 2004. In 2007 waren ze ook genomineerd met hun voorstelling ‘Natuurlijke Selectie’.

Andere genomineerden voor de Poelifinario waren: Kommil Foo met ‘Schoft’, Lebbis met ‘De paardenpoetser’ en Lenette van Dongen met ‘Tegenwind’.

De VSCD cabaretjury: “Hoe diep kun je gaan in een cabaretvoorstelling en hoe eerlijk en hard kun je daarin zijn tegen de collega’s en vrienden waarmee je al dertig jaar op het podium staat? Die vraag dringt zich op tijdens het zien van Draai het eens om, waarin Joep van Deudekom, Viggo Waas, Peter Heerschop en Eddie B. Wahr het elkaar beslist niet makkelijk maken. In een ruimte die doet denken aan een psychiatrische instelling zien we vier mannen die pas weg mogen als ze ‘eruit zijn’. Eén voor één worden ze in een bundel fel wit licht gezet en door elkaar op haarscherpe wijze geanalyseerd: Joep de Huilebalk, Peter de Piekeraar, Viggo de Tussenpersoon en Eddie de Allochtoon. Met extra veel aandacht voor ingrijpende jeugdgebeurtenissen, want ‘Het komt allemaal door vroeger’, zoals het viertal zingt in het gelijknamige lied.

Ensemblecabaret is op zijn best als er van alles speelt tussen de leden. Wanneer er onderlinge conflicten en machtsverhoudingen worden uitgespeeld ontstaat er spanning op het podium. In Draai het eens om gebeurt dat in extreme mate. Het leidt tot een vlijmscherp psychologisch portret van vier cabaretiers die elkaars beste vrienden zijn, warmte en vriendschap voor elkaar koesteren, maar ook hard kunnen botsen. Omdat er in deze voorstelling ook
wordt gezinspeeld op een naderend einde van de groep Niet Uit Het Raam, oftewel NUHR, lijkt het alsof de spelers niets te verliezen hebben en de definitieve balans van hun samenwerking kan worden opgemaakt.

Die confrontaties zijn soms snijdend, maar gaan altijd gepaard met superieure humor, waardoor ongemakkelijkheid en amusement elkaar perfect in balans houden. In dit door regisseur Genio de Groot met meesterlijk strakke hand geregisseerde programma zijn er bovendien ook genoeg hilarische sketches die even weggaan van het persoonlijke, en die de tijdgeest weten te
raken: over selfiesticks in Auschwitz, de neiging om alles te recenseren volgens het sterrensysteem en over de onzin van zogenaamd ‘gezonde’ voeding. Ook muzikaal gezien is het bij NUHR van hoog niveau, waarbij de aanwezigheid van Eddie B. Wahr als vierde groepslid cruciaal lijkt te zijn.

Hoewel het elkaar eindeloos veren in de reet steken in de voorstelling overtuigend belachelijk wordt gemaakt, gaat de jury daar toch nog even mee door: de galgenhumor in de confrontaties, de muzikaliteit en de actuele sketches in Draai het eens om vormen tezamen een complete, perfect uitgebalanceerde avond theater, die laat zien tot welk verfijnd vakmanschap een jarenlange samenwerking kan leiden. ”

foto: Jaap Reedijk

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.