www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Tim Fransen wint Neerlands Hoop

VSCD CabaretprijzenTim Fransen heeft met zijn voorstelling ‘Het failliet van de moderne tijd’ de Neerlands Hoop gewonnen, de VSCD Cabaretprijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. De prijs werd uitgereikt in Diligentia in Den Haag.

Naast Fransen waren ook genomineerd: Eva Crutzen met haar voorstelling ‘Spiritus’ en Yentl en De Boer met ‘De snoepwinkel is gesloten’.

De VSCD Cabaretjury: “De ambitie van Tim Fransen in zijn debuutvoorstelling is niet gering: aan de hand van de grote denkers uit zijn boekenkast onderneemt de 27-jarige Fransen een persoonlijke zoektocht naar de zin van het leven. ‘Is het leven de moeite waard om geleefd te worden?’, stelt Fransen, vrij naar filosoof Albert Camus, aan het begin van de avond, waarop hij op is komen lopen met een grote stapel boeken in zijn handen. ‘Zo nee, dan moeten we aan het einde van deze avond misschien wel collectief zelfmoord plegen,’ voegt hij daar ironisch aan toe. Het is een opmerking die de daaropvolgende mix van humor en ernst perfect samenvat.

Wat makkelijk had kunnen verzanden in een saai of pretentieus college, wordt bij Fransen echter een sprankelende cabaretvoorstelling. Ondanks de zware kost die hij bespreekt creëert hij een sfeer waarin er heel veel valt te lachen. Fransen is een origineel grappenschrijver, die grossiert in oneliners over bamischijven, reality-tv en piemels. Ook maakt hij een mooie mix hoge en lage cultuur, bijvoorbeeld als hij achter de piano gaat zitten en een prelude van Chopin laat overgaan in ‘Hero’ van Mariah Carey.

Ondertussen steken we ook voldoende op over de verschillende filosofische stromingen en belangrijke denkers als Rousseau, Camus, Freud, Fukuyama en vooral Friedrich Nietzsche, de man die God doodverklaarde en daarmee het fundament onder de westerse samenleving aan gruzelementen sloeg.

Het is deze persoonlijke held die Fransen naar het Zwitserse Silvaplanameer leidt, waar Nietzsche zijn grote inzicht kreeg, en uiteindelijk naar het Duitse plaatsje Röcken, waar de grote filosoof is begraven. Deze filosofische reis wordt naar een hoger plan getild door een prachtige vormgeving op het achterdoek, waarbij illustraties opdoemen terwijl Fransen vertelt.

In deze setting komt Fransen tot de conclusie dat het leven draait om echt contact maken. Het is een inzicht dat wordt geïllustreerd met een omhelzing met zijn Duitse taxichauffeur. Een knuffel is een van de weinige dingen die je tegelijkertijd geeft én krijgt. Het is slechts een van de vele filosofische observaties die Fransen met ons deelt in zijn uitzonderlijk goed doordachte debuut.

Het filosofisch cabaret van Fransen zet je aan het denken, maar is tegelijk ook toegankelijk voor een breed publiek. Daarmee is het een enorme aanwinst voor het Nederlands cabaret.”

foto: Jaap Reedijk

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.