www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Dick Gregory (84) overleden

Gisteren overleed de Amerikaanse komiek en activist Dick Gregory. Hij werd 84 jaar.

Gregory, geboren in St. Louis op 12 oktober 1932, begon als comedian tijdens zijn militaire dienst. Enkele jaren later opent hij zijn eigen nachtclub, maar dat wordt geen succes. Hij speelt vervolgens in nachtclubs voor een voornamelijk zwart publiek. Via mond-tot-mond-reclame volgt er steeds meer blank publiek, waaronder de Playboy-uitgever Hugh Hefner. Hefner huurt hem in als hoofdact zijn Chicago Playboy Club, iets wat Gregory later de start van zijn carriere zou noemen.

Zijn nationale doorbraak volgt in 1961 met een optreden in de Tonight Show. Gregory besluit zijn bekendheid in te zetten voor activisme. Zijn eerste daad was een demonstratie voor stemrechten in Mississippi. Meer demonstraties volgen, meer arrestaties ook. Doet hij in 1967 een gooi naar het burgermeesterschap van Chicago als stunt, een jaar later doet hij serieuzer mee aan de presidentsverkiezingen. Ook in de jaren daarna zou hij zich blijven inzetten voor burger- en dierenrechten en het milieu.

In Comedy Centrals lijst van de 100 beste stand-up comedians staat Gregory op de 82ste plek.

Categorie: International | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.