nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Honderdste geboortedag Spike Milligan

Vandaag is de 100e geboortedag van de Britse comedian Spike Milligan (1918-2002).

Ter gelegenheid hiervan presenteren bewonderaar Michael Palin (Monty Python) en Milligans dochter Jane een tweedelige terugblik op zijn leven en carriere op BBC Radio 4. Later die dag is het toneelstuk ‘Spike and the Elfin Oak’ te horen.
BBC Radio 4 – Spike Milligan: Inside Out
BBC Radio 4: Spike and the Elfin Oak’

Milligan verwerft onder meer faam met de radioshow ‘The Goon Show’ in de vroege jaren vijftig. In The Goon Show speelt het absurde de hoofdrol, het resultaat van de fantasiewereld en de anarchistische humor van Milligan, die vrijwel alleen de scripts schreef. Het programma zal later een bron voor inspiratie blijken voor de Britse humoristen in het algemeen en Monty Python in het bijzonder.

De Goons bestaan naast Milligan uit Harry Secombe (1921-2001), Peter Sellers (1925-1980) en in de eerste twee seizoenen ook Michael Bentine (1922-1996). Secombe is de catalysator, maar Sellers geldt als de meester van de stemtyperingen. Secombe speelt de centrale figuur Neddie Seagoon en Sellers en Milligan vertolken de stemmen van een aantal vaste bijrollen en vele naamlozen anderen. Daarnaast bedienen de Goons zich van de meest bizarre geluidseffecten waarvoor Milligan een eeuwige strijd met de BBC voert. In 1960 wordt de laatste serie gemaakt, maar op vele verzoek is op 30 april 1972 een allerlaatste Goon Show. Tot de grootste fans kan The Goon Show ook de Britse kroonprins Charles rekenen. Charles is ook beschermheer van de Goon Show Preservation Society. In 1994 ontving hij een Lifetime Achievement Award met een complimenteuze dankbrief van Charles, die Milligan vervolgens een ‘groveling little bastard’ noemde.

www.thegoonshow.net

Na een slecht verlopen tournee stort Milligan onder de zware druk van het wekelijks opleveren van scripts voor het eerst in, hij zal voor de rest van zijn leven manisch-depressief blijven. Dat weerhoudt er hem niet van om vele satirische boeken te schrijven (met titels als ‘Adolf Hitler, My Part In His Downfall’) en met de absurdistische serie Q5 ditmaal de regels van de tv-comedy te herschrijven.

In 2002 overlijdt hij op 83-jarige leeftijd. Op zijn grafsteen staat de tekst ‘Dúirt mé leat go raibh mé breoite’, Iers voor ‘I told you I was ill’, een tekst die van de lokale kerk niet op de steen mocht.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.