nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Premièretijd: De Frivole Framboos, Erik van Muiswinkel, Marjolein de Graaff

Een overzicht van de premières deze week, met: De Frivole Framboos, Erik van Muiswinkel, Marjolein de Graaff.

De Frivole Framboos met ‘Wachten op Do Groot’
Premiere: Arenbergschouwburg in Antwerpen, 19 apr 2018.

In Wachten op Do Groot zullen de twee virtuozen ons op een melomane reis gidsen richting de oorsprong, zeg maar de ‘Big Bang’ van de muziek, de noot waarmee het allemaal begon, ‘Do Groot’.

Het gebeurde in 1983 dat Peter Hens De Frivole Framboos van de struik des levens wist te plukken. In 2001 voegde Bart Van Caenegem zich bij hem om deze smakelijke vrucht verder tot grote bloei te brengen. Inmiddels is hun beproefde recept, opgebouwd rond cello, piano en zang, een succesverhaal in theaters doorheen heel Europa.

Het is in velerlei talen te beluisteren, zodat wij ons vrolijk in de handen mogen wrijven dat de beide mannen straks weer in hun moedertaal een gloednieuwe voorstelling brengen.
In ‘Wachten op Do Groot’ zullen verbanden tussen stijlen en ritmes à volonté worden ontbloot. Het Vlaamse levenslied gaat aan de wals met de Beethovense romantiek, en de barokke Bach barst voor de gelegenheid uit in levenslustig charmegezang.

De Frivole Framboos zet de tijd op zijn kop en vraagt zich af of Stromae Mozart zou hebben geïnspireerd?
En hoe zouden Bach en Beethoven hebben geklonken mocht Wagner eerder geleefd hebben?

Nog te zien tot en met 9 juni 2018.
speellijst

Erik van Muiswinkel met ‘De oplossing’
Premiere: Stadsschouwburg in Haarlem, 21 apr 2018.

Hij probeert de ramen en deuren van zijn leven open te gooien. Maar lukt hem dat ook? Honderd minuten lang is hij afwisselend vader, kleuter, puber, ouwe lul, alfaman, betadromer, meester en discipel, in een stroom van enerverende en hilarische verhalen. Hij gaat terug naar de basis, opnieuw nadenken, huiswerk maken. Een cabaretvoorstelling in het Nederlands, Grieks, Italiaans en Zoeloe, voor ieder nieuwsgierig mens van tien tot honderd jaar. Nu, met slechts 3 imitaties! (In dienst van het verhaal.)

Nog te zien tot en met 3 juni 2018.
speellijst

Marjolein de Graaff met ‘Deugzucht’
Premiere: Werftheater in Utrecht, 21 apr 2018.

In haar planeetreddende one-woman show weet Marjolein de Graaff op geraffineerde wijze kleinkunst en opera te verweven met haar onverstoorbare streven naar een betere wereld. Daarbij springt zij moeiteloos van de sloppenwijken van Jakarta naar haar voorliefde voor sterfbedden of het leed van een verwaarloosde kamerplant. Met subtiele humor baant zij zich een weg door wegwerpfeestjes en de kleren van de doden. Bij vlagen vilein, dan weer poëtisch en troostend: dit is cabaret voor de doordenker.

Na afloop zal de bezoeker zich nog vaak afvragen: mag dit eigenlijk wel, van Marjolein?

Nog te zien tot en met 18 mei 2018.
speellijst

foto: Govert de Roos, Gijs Kuijper

Categorie: Divers | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.