nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Nieuwe documentaire over Harrie Jekkers

Op 21 mei is de documentaire ‘O, O, Harrie van regisseur Karin Junger over Harrie Jekkers te zien bij Het uur van de wolf. NPO2, 20.55 uur.

De documentaire volgt de cabaretier en zanger tijdens zijn tournee, blikt terug op zijn carrière en laat fans, voor elk van wie een liedje van Harrie het leven veranderde, vertellen over zijn betekenis. Zo heeft een liefhebber een songtekst op zijn lichaam laten tatoeëren en putte een vrouw uit een songtekst de moed om zich van haar man te laten scheiden. Juist als Jekkers wordt geconfronteerd met wat zijn werk losmaakt, raakt hij emotioneel en gunt hij de kijker een eerlijke blik achter zijn zorgvuldig opgebouwde imago van levensgenieter.

Jekkers (1951) richt in 1978 met vriend Koos Meinderts het Klein Orkest op. Onder het pseudoniem Harry Klorkestein (anagram van Klein Orkest) maakt hij een grote hit met O, o, Den Haag (officieus volkslied van de stad). In 1985 valt de groep uit elkaar en begint Jekkers een succesvolle carrière als cabaretier en schrijver. Kort na het millennium vertrekt hij plotseling en zonder opgaaf van reden naar Ibiza.

Aanleiding voor de film is de succesvolle terugkeer van Harrie Jekkers in de Nederlandse theaters. Na een afwezigheid van dertien jaar start hij in 2014 een tournee met collega Jeroen van Merwijk. Twee seizoenen lang zijn de zalen stijf uitverkocht. Hij heeft de smaak te pakken en besluit in 2017 met zijn vroegere band Klein Orkest een reis langs de theaters te maken. Daarnaast treedt Jekkers dit najaar in het voetspoor van Paul van Vliet met incidentele solovoorstellingen in de Haagse Koninklijke Schouwburg.

Categorie: Op tv | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.