nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

110e geboortedag van Cor Lemaire

Vandaag is de honderdtiende geboortedag van Cor Lemaire (1908-1981), pianist, dirigent en componist.

Lemaire komt uit een artistiek gezien. Vader Jan senior, broer Jan junior en moeder Anna Anken zijn acteurs. Cor zoekt het echter meer in de muziek. Op zijn vijftiende – als student aan het conservatorium – komt hij in dienst van het toneelgezelschap van Herman Bouber. Daar verzorgt hij de muziek tussen de bedrijven.

Als 24-jarige wordt hij aangesteld als pianist bij Louis Davids, voor wie hij ook menige tekst van Jacques van Tol op muziek zette. In 1939 wordt hij gevraagd door Wim Kan om het ABC-cabaret. Op uitnodiging van de bond van Nederlands-Indische Kunstkringen spelen zij hun ‘100 dagen uit en thuis’-tour. Op dat moment kunnen ze niet bevroeden dat hun verblijf bijna zes jaar zou duren eer zij weer voet op Nederlandse bodem kunnen zetten. Tot december 1941 zwerven ze door de archipel. In december komen Lemaire en en Wim Kan onder de wapenen en in maart 1942 worden zij krijgsgevangen gemaakt.

In 1953 speelt Lemaire voor het laatst met Kan die met Pasen 1953 een soloprogramma voor de VARA-radio brengt. Wim Ibo ziet dat optreden als een voorloper van de eerste oudejaarsconference in 1954. Lemaire speelt dan al met een eigen kleinkunsttrio genaamd ‘Arabesque’. De andere leden zijn Cruys Voorbergh (vader van Coen van Vrijberghe de Coningh) en Hetty Blok. In zijn ‘cabaretbijbel’ zegt Ibo overigens dat voor dit trio de benaming ‘de grote drie’ in de kleinkunst voor het eerst is gebruikt. Pas later zou dat gaan slaan op Kan, Hermans en Sonneveld.

Voor het beroemde radioprogramma ‘In Holland staat een huis’, beter bekend als ‘De familie Doorsnee’, van Annie M.G. Schmidt voorziet hij in 6 jaar tijd ruim 150 liedjes van muziek die hij in de uitzending begeleidt op de piano. Ook voor de door Schmidt geschreven tv-serie ‘Pension Hommeles’ maakt hij de muziek. Zijn bekendste liedje uit dat programma is toch wel ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’.

Ander werk zijn composities voor voor films als ‘Boefje’, ‘Balade van de hoge hoed’ en ‘Kermis in de regen’ en tv-series als ‘De Kleine Waarheid’, ‘In Holland staat een riddergoed’ en muziek voor Albert Mols ballet ‘Pinocchio’. Daarnaast werkt hij mee aan musicalprodukties van Paul Kijzer. Voor Toneelgroep Centrum is hij in 1971 arrangeur-orkestleider bij de musical Tehuis van Jaap van de Merwe.

In 1972 wordt hem de Gouden Harp toegekend. Deze onderscheiding is voor hen die ‘zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek’. In 1975 geeft hij samen met Wim Ibo de prijs terug uit protest nadat Mary Servaes (de ‘Zangeres zonder naam’) ook een Gouden Harp krijgt. Ibo schrijft later dat Lemaire zich ook uitgerangeerd begon te voelen door de popmuziek zijn artistieke idealen dreigde weg te dreunen. Zijn laatste theateroptreden is in 1975 als begeleider bij het nostalgische programma ‘Onder de bomen van het plein’ in Cabaret Tingel-Tangel (het huidige Betty Asfalt Complex).

Eind jaren vijftig is Cor Lemaire mede-intiatiefnemer van de Academie voor kleinkunst. Samen met Marie Hamel, Wim Sonneveld, Wim Ibo, Piet Muyselaar en Sieto Hoving stelt hij het eerste leerplan op.

Cor Lemaire overlijdt in zijn woonplaats Amsterdam op 16 juni 1981, vijf dagen na zijn 73ste verjaardag.

foto: ANP Historisch Foto-archief/Kippa

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.