nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Hoe Benny Neyman in 1973 de eer redde van de Akademie voor Kleinkunst

In 1973 had de toenmalige Akademie voor Kleinkunst een magere oogst. Dat jaar zou er maar één student afstuderen. Na de vierjarige studie was van het groepje van vijftien eerstejaars studenten alleen Benny Neyman over.

Tegenover Het Parool (klik voor leesbaar exemplaar) is hij duidelijk over zijn ambities: “Ik wil fijne liedjes zingen. Frans, Nederlands, Engels. Ik ben naar de Akademie gegaan om goed te leren bewegen en acteren en zo, en ik wilde wel eens zien of zingen de juiste richting was voor mij. Ik ben er nu zeker van dat dat ik dat echt wil.”

Neyman studeerde af met een tour de chant van een half uur in het Nieuwe de la Mar Theater op 21 mei 1973.

De gehoopte carriere kwam. In 1980 kwam zijn eerste hit ‘Ik weet niet hoe’, dat hij in 1985 overtrof met zijn nummer 1-hit ‘Waarom fluister ik je naam nog’. Daarna volgde nog succesvolle albums en theatertournees. In 1996 ontving Neyman een Gouden Harp. Op 7 februari overleed hij op 56-jarige leeftijd aan kanker.

Aanvulling: lees ook eens deze fraaie column van Jacques Klöters over hoe zijn oud-leerling Benny Neyman 25 jaar later nog eens om raad kwam vragen.
16 maart 2017

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.