nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Het Grote Oudejaarsconference Overzicht 2018

Voor het vijfde jaar op rij hebben we elke oudejaarsconference in beeld gebracht. Zowel in Nederland als Vlaanderen, landelijk als lokaal.

Dit jaar wordt de oudejaarsconference van de publieke omroep voor het eerst gebracht door Marc-Marie Huijbregts. Op RTL4 zal Guido Weijers opnieuw te zien zijn met zijn oudejaarsconference. Daarnaast ook terugkerende namen als Dolf Jansen en Sjaak Bral. In Vlaanderen neemt Michael Van Peel na tien jaar afscheid als oudejaarsconferencier.

Oudejaarsconferences – Nederland

Marc-Marie Huijbregts – Onderweg naar morgen: oudejaarsconference 2018


Na Theo Maassen, Herman Finkers en Claudia de Breij opnieuw een debutant als oudejaarsconferencier.

Na zes avondvullende cabaretprogramma maakt Marc-Marie Huijbregts zijn eerste oudejaarsconference. Wordt uitgezonden op NPO 1, om 22.30 uur.
website

Met Marc-Marie onderweg naar morgen. Waar gaan we naar toe en waar komen we vandaan. Hoe was 2018? Denk daar zelf ook maar over na, want het zou zo maar kunnen dat het je tijdens de voorstelling gevraagd wordt. Wat waren de hoogtepunten, de dieptepunten, het meest onverwachte of de grootste tegenvaller van het jaar. Het komt allemaal langs als we onderweg zijn, onderweg naar morgen. Marc-Marie gaat hij de bijzondere uitdaging ‘een oudejaars te maken’ graag aan; met het jaar en met zichzelf. Hij verheugt zich erop het jaar samen met jullie nog eens op een rij te zetten. De oudejaars 2018 – zal op 31 dec 2018 live vanuit Schouwburg Tilburg worden uitgezonden op NPO1.

foto: Marc de Groot

Guido Weijers – Oudejaarsconference 2018

Guido Weijers komt met zijn negende oudejaarsconference. Zijn derde voor RTL4. Eerder maakte hij conferences voor SBS6 (2006-2010) en de KRO (2012).
website

Geen nieuwjaarconferentie, geen Oudejaarsshow, maar ‘De Oudejaarsconference’. Dat je het even weet!
Guido sleurt je mee door het afgelopen jaar. Daar heeft Weijers wederom een heel arsenaal aan gevaarlijke munitie en rake grappen. Confronterend, intelligent, wars van regels en vooral met veel humor.
In het theater is fantasie echt en de confrontatie puur. Theater is uitzoomen en jezelf overgeven. Ontsnappen aan de ratrace of aan de waan van de dag. In het theater mag alles, daar is er vrijheid zonder grenzen. Daar gelden andere wetten. Zit je gevangen in 2018 en vastgeplakt aan je mobiele telefoon, of breek je een avond uit?

foto: Loens Media

Sjaak Bral – Vaarwel 2018

Alweer de 22e oudejaarsconference voor Sjaak Bral en daarmee recordhouder voor solo-oudejaarsconferences. Op oudejaarsdag te zien bij TV West, vanaf 19.00 uur en daarna herhaling.
website Sjaak Bral

Wat een jaar. De Nederlander wordt geteisterd. Door een maalstroom van nieuws, echt of onecht. Door een instabiel levensgevoel waarbij dat van de Groningers verbleekt. De wereld is in rep – maar wie neemt het roer?
Sjaak Bral is de enige cabaretier die al eenentwintig jaar in z’n eentje een oudejaarsconference naar de theaters brengt. Non-stop. Altijd actueel. Vlammend en vertederend. Met bravoure en humor. Ook het jaar 2018 wordt vakkundig gefileerd en, overgoten met de gulle lach, opgediend.
Al was uw jaar nog zo waardeloos – u maakt het tóch nog goed met de oudejaarsconference van Sjaak Bral.

foto: Ministerie van Beeld

Dolf Jansen – Beeldenstorm – oudejaars 2018
Bral maakte weliswaar de meeste solo-oudejaarsconferences, het is Dolf Jansen die de meeste oudejaarsconference in totaal maakte: 29! 19 hiervan maakte hij samen met Lebbis tussen 1988 en 2006. In 2017 was er de team-up met Louise Korthals, maar dit jaar is het weer puur Dolf Jansen.
website Dolf Jansen

Omdat het jaar begon met felle discussies over standbeelden van Oud Hollandsche Helden, die wellicht wat minder heldhaftig waren dan we zouden willen. Of gewoon racisten waren, massamoordenaars, tuig in een pofbroek.
Maar ook is het wat we elke dag 24/7 over ons heen krijgen via oude en nieuwe media, socials en a-socials, fake news outlets, de schermpjes van phone en tablet en natuurlijk de tweets van bevriend staatshoof D. Trump.
Dolf geeft in de laatste 4 maanden van dit jaar een beeld van wie we zijn, waar we zij, waar we naartoe gaan en of we een standbeeld verdienen.

foto: Vilain Gai

Arie Vuyk – Oudejaarsconference 2018: Vlak voor de finish
Derde oudejaarsconference voor Arie Vuyk. Opgeleid als componist treedt hij sinds 2001 op als cabaretier.
website Arie Vuyk

Bij veel cabaretiers denk je: Man, vertel eens wat nieuws. Arie doet dat!Hij trok zich terug in de Oostvaardersplassen en schreef samen met zijn zorgrobot de oudejaarsconference ‘Vlak voor de finish’. Want dat is de plek waar je ideeën krijgt of blunders begaat en overgaat naar iets nieuws.
Gemeenteraadsverkiezingen, haperende klapschaatsen,The Passion en nog veel meer vervelende zaken passeren de revue, evenals de meest eenzame man van Europa. Arie fileert de tijdgeest, en samen met typetjes, liedjes en heel veel grappen gaat hij in een recordtempo de finish over.

Oudejaarsconferences – Vlaanderen

Michael van Peel – Van Peel Overleeft 2018

Na tien jaar lang een vaste waarde te zijn geweest met zijn oudejaarsconference, neemt comedian Michael Van Peel afscheid met zijn laatste jaarafsluiting. Sinds 2009 in de theaters te zien en vanaf 2012 ook op televisie. Op 31 december te zien op Canvas, om 21.05 uur. Hoewel de show op oudejaarsdag wordt uitgezonden speelt Van Peel de show nog tot eind februari 2018.
–website Michael Van Peel

De tiende eindejaarsconference! De kieskoorts trok door het land, het einde van de politieke vrede. Het circus trok voorbij, de boer ploegde voort maar dankzij Van Peel komt alles goed.
2018. De kieskoorts trok als een epidemie door het land. Na vier verkiezingsvrije jaren – een legendarische periode van eendracht, voorspoed, daadkracht en samenhorigheid – was het plots gedaan met de politieke vrede. Zelfs binnen de meerderheid, die hechte coalitie, werd er plots gekibbeld en vielen partijen elkaar aan, alsof ze elk altijd al hun eigen agenda hadden gehad. Kiezers stonden paf.
Het circus trok voorbij, de boer ploegde voort en uit het modderige mengsel van assen en tranen boetseerde Van Peel zijn tiende eindejaarsconference. Alles kwam dan toch nog goed.
Of niet. Hoe dan ook. Dank oe voor de bloemen!

Stijn Meuris – Tirade 3: in blind vertrouwen
Muzikant en columnist Stijn Meuris was in 2016 voor het eerst te zien met een oudejaarsconference en nu is hij alweer toe aan zijn derde.
website Stijn Meuris

Stijn Meuris steekt een ferm tandje bij. Omdat er nog wel enkele politieke katten te geselen vallen, aan alle kanten van het kleurenspectrum. En omdat er, ondanks alles, geweldig gelachen kan worden met iets dat zo humor- en uitzichtloos is als het huidige beleid. ‘Tirade 3’ belooft sowieso een speciaal geval te worden.
Aan het eind van een turbulent en bijwijlen beschamend geacteerd verkiezingsjaar moet de druk van de ketel: WHAT THE FUCK! was dat allemaal? In deze derde editie overloopt Meuris, gepokt en gemazeld op het podium, niet enkel het afgelopen politieke jaar; hij checkt en passant ook of de burger er nog een beetje zin in heeft.
‘Tirade 3’ kan immers ook dienen om de Vlaming, die het allemaal amper interesseert zolang zijn frigo maar vol zit, nog heel even een tik tegen de kop te geven. Voor het allemaal definitief naar de kloten is. Achteraf niet komen klagen. Klagen doen we best vooraf.

Oudejaarsconferences – Nederland lokaal

Steven Brunswijk – Oudejaarsconference
Steven Brunswijk zal op 31 december een oudejaarsconference brengen in de Orangerie in Den Bosch tijdens Bring It Back Now. De avond wordt afgesloten met muziek uit de 80’s, 90’s & 00’s.
website

Arian Compen – Oudejaarsconference 2018
Op 28 en 29 december speelt Arian Compen zijn eerste oudejaarsconference in Theatercafé Lexke te Budel. Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder anderen Boy Jansen, Johan Gerlag en Jac Kuppens die de afgelopen twee jaar de honeurs waar nam.
website

Weer tijd voor een nieuwe artiest in Lexke Theatercafé. We zijn heel blij dat Arian Compen de uitdaging heeft willen aannemen. Met Arian krijgen we een totaal andere persoonlijkheid op het podium. Deze komiek staat bekend om zijn droge humor en is wereldberoemd in Soerendonk en omstreken. Naast het tonproaten treedt hij regelmatig op met avondvullende voorstellingen. In 2015 hebben we hem voor het eerst mogen ontvangen in Lexke Theatercafé. We zijn heel benieuwd hoe hij zijn Oudejaarsconference gaat opzetten, want dit is een geheel nieuwe discipline voor hem.
Hij heeft nog niet veel willen loslaten over de voorstelling. Eigenlijk is het enige wat we weten de naam: Wissichallang! Wat hij wel en wij nog niet allang wisten, dat gaat hij u haarfijn uitleggen. Laat u op 28 of 29 december verrassen door en totaal andere kant van Arian Compen!

Raymond Clement – Oudejaarsconference 2018: ‘t (on)Nut van ’t algemein
Op 30 december te zien in Parkstad Limburg Theaters Heerlen.
website

Eéns per jaar komen de hoofdzonden op een geheime locatie bijeen. Om samen het jaar 2018 onder de loep te nemen. Aan Raymond Clement de dubieuze eer om dit jaar als gastheer op treden tijdens dit bijzondere evenement. Ieder jaar strijden de hoofdzonden om de titel ‘hoofdzonde van het jaar’. Een verkiezing niet zonder slag of stoot. Welke zonde kenmerkte 2018, welke zonde maakte het verschil? Wie gaat er vandoor met de prijs “ ’t (on)Nut van ’t algemein “ ?Weet Clement de zonden in bedwang te houden of krijgt de eeuwenoude bijeenkomst een onverwachte wending. In een reeks van oudejaarsconferences staat Clement voor zijn achtste conference. Cabaret uit de regio, over de regio, Nederland en de wereld. Scherp, schuivend over het randje maar met hoge lachzekerheid.

Patrick Deters – Luid Kaag & Braassem
Voor het vijfde opeenvolgende jaar kijkt Patrick Deters terug op het lokale nieuws rond gemeente en politie van Luid Kaag & Braasem.
website Luid Kaag & Braasem

2018 was weer een druk jaar! Natuurlijk met de gemeenteraadsverkiezingen waarin we een echte close finish hadden met een uitgebreide formatie. De heetste hitte sinds jaren zorgde voor enerzijds veel waterplezier en een heerlijke zomer, maar ook afgelaste evenementen en bruggen die niet opengingen. En als we het over bruggen hebben! Die leken ook hun beste tijd gehad te hebben. Vliegtuigen gaan nu minder vaak over Leimuiden, maar nu klaagt de rest van de gemeente over de herrie. Het struinpad in Woubrugge haalt de nationale TV (en is in de zomer onvindbaar tussen het gras). We scheiden beter ons afval om geld te besparen. We zijn lekker bezig als gemeente! Lekker genoeg om het er eens goed over te hebben aan het eind van het jaar!

Deijk, Stam en Reijlink – Ouwejaarsconference 2018: aan de wilgen
In december staan de Holtenaren Jan Deijk, Bert Reijlink en Laurens Jan Stam weer op de planken van het Kulturhus met hun zesde én laatste ouwejaarsconference.
website

Ook nu weer een breed scala aan onderwerpen, waaronder Trump, de verkiezingen, de paaltjes op Smidsbelt, restaurants in Holten, persoonlijke belevenissen en groot nieuws uit onverwachte hoek. Afsluitend….wanneer de lichten gedoofd zijn, worden de smokings aan de wilgen gehangen. Symbolisch…dat dan weer wel.

Rob Favier – Zonder plaspauze
Favier is terug met alweer zijn vijfde oudejaarsconference.
website

Het jaar uitzwaaien met veel lachen, een knipoog naar het nieuws en muziek die het allemaal samenvat zoals alleen Rob Favier dat kan. Dat zijn de ingrediënten voor ‘Zonder Plaspauze’

Erwin Giels, Daan Lohuis, Stephan Schreijer – Terugkiek’n Op 2018
Erwin Geels, Daan Lohuis en Stephan Schreijer brengen in december een eindejaarsconference in het Twentse Enter, “een dorp vol dwarsdenkers”.
meer info

Karel Hermans – Nonférence
Voor theatergezelschap Tryater in Friesland brengt theatermaker en acteur Karel Hermans je in Nonférence een onverwachte en verfrissende reflectie op 2018: non-conformistisch, destructief en tegendraads. Diepzinnig en kwetsbaar. Het is de entertainer die z’n eigen entertainment in twijfel trekt. De man die verlangt naar eensgezindheid, maar tegelijkertijd kuddegedrag schuwt. Met regisseur Eelco Venema en vormgeefster Hanne Pierrot ontleedt Karel Hermans de oudejaarsconference én zichzelf, tegen de conventies in.
website

Mo Hersi – Oudejaarsconference: EGO
Mo Hersi uit Almere noemt zichzelf de eerste zwarte comedian met een oudejaarsconference. Dat heeft ie dan gemeen met zowel Steven Brunswijk als Nabil.
website

De 33-jarige is in Ethiopië geboren en is als ex-vluchteling bekend geworden als ‘The Messenger’ en verbinder van Nederland met zijn voettocht van 800 kilometer door Nederland. Daarnaast is hij ambassadeur voor Vluchtelingenwerk Nederland en Ambassadeur diversiteit van de Vierdaagse Nijmegen. Hersi zet zich graag in voor meer verbinding en diversiteit in Nederland. “Hoe meer culturen met elkaar delen, hoe rijker we Nederland samen kunnen maken.”

Maarten Mantel – Tegen beter weten in (Oudejaarsconference 2018)
Maarten Mantel (25) is derdejaars student aan de Paul van Vliet Academie in Scheveningen. Met verhaaltjes, grapjes, liedjes en een gezonde dosis spot en zelfspot brengt Maarten zijn boodschap. Maarten komt uit Castricum, en hoopt daar ook nog lang vandaan te kunnen komen. “Tegen beter weten in” is zijn tweede oudejaarsconference in De Bakkerij te Castricum, na “Dan maar koffie” in 2017.

2018 is het jaar van de escalatie: Politieke schandalen, uit de hand lopende demonstraties, internationale spanningen: we mogen eigenlijk blij zijn dat het jaar bijna voorbij is. Hoe kan het nou zo fout gaan? We weten het allemaal toch zo goed? Het wordt tijd voor een grondige inspectie van de navel, en degenen die er zo verlekkerd naar staren.
In “Tegen beter weten in” blikt Maarten terug op het afgelopen jaar, en op de problemen die de mensheid zo plagen. En heel stiekem probeert hij ook te zoeken naar een antwoord, al is dat waarschijnlijk tegen beter weten in.

Frans Miggelbrink – Achterhoekse Oudejaarsconference 4
Op 30 december in Schouwburg Amphion te Doetinchem.
website

Het begon in 2015 met de eerste Achterhoekse Oudejaarsconference. Door succes de reprise en het begin van de traditie doorgegroeid in 2016. Bij de derde in 2017 werd het een Achterhoeks instituut en nu: Instituut, leerstoel en laatste Achterhoeks hoogtepunt van 2018.
Doorgegroeid van traditie naar instituut gaat voor het vierde achtereenvolgende jaar de Achterhoekse Oudejaarsconference 2018 in premiere. Nohlen, schuppen tegen de betweters en alderbastend vol lachen om ons Achterhoekers zelf. Want wij Achterhoekers zijn een mooi stel bij elkaar maar soms he-j der ook helemoal tabak van en is het aju Achterhoek.

Peul Jan – Teken aan de wand – Oudejaarsconference 2018
Op 28 december speelt Peul Jan (Peul Dolhain en Jan Widdershoven) de twaalfde Heerlense oudejaarsconference, in Theater Heerlen.
website

Volgens Peul Jan waren er al teveel tekens aan de wand. Het lag allemaal zo voor de hand. Waar ging het goed, mis, gruwelijk verkeerd? Paul Dolhain en Jan Widdershoven sluiten het jaar traditioneel af met hun Oudejaarsconference. Ze tekenen het jaar voor u uit. Subtiel en zacht, cynisch, soms balancerend op de rand. Dat is een Teken aan de Wand

Tom Schotten – Oudejaarsconference 2018: Schaap in Wolfskleren
Op 29 december te zien in theater Scagon in Schagen.

Een zeer persoonlijke oudejaarsconference, waarbij Tom Schotten zichzelf vooral niet spaart. Tom had heel wat wensen, maar echte moeite deed hij niet. Dat kon zo niet langer en ging het roer in 2018 rigoureus om. Gezond eten, stoppen met roken én jezelfd verdiepen in de ‘medemensch’. Dat is namelijk hip en happening. Dat je niet zomaar iedereen op zijn Facebooklikes kunt vertrouwen, was een harde les. Maar als de wereld zelfs een Wethouder van Geluk, springende kantoortijders en uitgekookte wolf Matthias kent, dan gaat het té goed en wordt het tijd voor een beetje crisis.

Tim Smit – Kan de microfoon aan? (Harderwijkse oudejaarsconference 2018)

Ieder jaar kijken er ontelbaar veel mensen naar de verschillende oudejaarsconferences. Hoe leuk zou het zijn als de conference waarnaar je dit jaar gaat kijken, óók over onze eigen stad gaat?
In Theater Harderwerkt vindt de ‘Harderwijkse Oudejaarsconference 2018’ plaats. Een avondvullend programma door, voor en over Harderwijk. Harderwijker Tim Smit neemt je mee door 2018: van groot tot klein nieuws en een boel vrijheid van meningsuiting. Hij staat stil bij hoogte- en dieptepunten uit de wereld, Nederland én uit Harderwijk.

Marco Swiggers – Poeiersuiker 2018

Tonprater Marco Swiggers kreeg bekendheid met zijn bijdrage in cabaretgroep ‘De Noot’. Sinds 2014 werkt hij als solo-cabaretier. Nu maakt hij zijn tweede oudejaarsconference ‘Poeiersuiker 2018’.
website

Met zijn programma ‘Poeiersuiker 2018’ tikt hij weer zinnige en onzinnige onderwerpen aan die het afgelopen jaar in de gemeente Deurne de revue passeerden. Een show vol ludieke en gevatte liedjes, afgewisseld met amusante conferences. Een gezellig avondje uit waarbij je gierend het oude jaar afsluit om vervolgens lachend het nieuwe jaar in te stappen!

Laurens Timmer en Twan Pittens – Jaarverslach 2018 (oudejaarsconference)
Na een uitverkocht ’tweeduuzendzevertien’ wordt het jaar 2018 door de heren Laurens en Twan onder de loep genomen op 29 december in Cultureel Centrum Nesterlé.
website

In een uur brengen ze een jaarverslach met wereldnieuws, landelijke onderwerpen en dorps gezever. De onderwerpen zijn nu uiteraard nog niet bekend, maar daar heeft eenieder zelf invloed op. Het belooft een avond te worden waarop snelle grappen afgewisseld worden met leuke liedjes. Dat mag u natuurlijk ook verwachten van dit duo. Zeker is dat u met een humoristische terugblik op het jaar 2018 de theaterzaal zult verlaten om daarna in de foyer alvast samen te proosten op het nieuwe jaar.

Twentse Eindejaarsconference 2018
Stijf uitverkocht brengen Nathalie Baartman, André Manuel en Thijs Kemperink voor de derde maal de Twentse Eindejaarsonference naar het Wilminktheater in Enschede. Daarbij krijgen ze ditmaal opnieuw versterking van Helligen Hendrik (Bert Eeftink) en keert ook Jan Riesewijk terug. Op 27, 28, 29 én 30 december brengen zij in een uitverkocht Wilmink Theater vlijmscherpe humor over het nieuws van om de hoek, gevoelige liedjes en een ‘tegendraads’ geluid uit de regio.
website Wilminktheater

Benjamin van der Velden – Onderweg: de kleinste oudejaarsconference
Onderweg, “de kleinste Oudejaarsconference van 2018” is de eerste oudejaarsconference van cabaretier Benjamin van der Velden. Deze zal in december 2018 exclusief worden gespeeld in het TapasTheater in Amsterdam tussen Kerst en Oud & Nieuw.
website

“Het is 2018, Oudejaarsavond, 23:40. Op het laatste moment besluit hij toch ‘het aftelmoment’ te vieren bij zijn vrienden in ‘Café Dikke Tinie’ vlakbij Amsterdam Centraal. In alle haast springt Benjamin in de Noord-Zuidlijn. Toch handig dat nieuwe lijntje. HET bouwwerk van 2018, tien jaar later af dan gepland maar dan ben je wel binnen 7 minuten op de plaats van bestemming. Althans, als het nu voor het eerst dit jaar een keer meezit.”

Oudejaarsconference Villa Thalia
De eerste editie van Villa Thalia in Rotterdam

Knal het jaar uit met LOL en sluit het jaar af met een vette glimlach. Topcabaretiers Nabil Aoulad Ayad en Tom Sligting blikken in een gierend tempo terug op het afgelopen jaar. Alles komt voorbij; nuchter, met humor én vooral een vette knipoog. Dit wordt een eindejaar om nooit meer te vergeten en op een manier zoals je dat van Villa Thalia gewend bent!
Tijdens deze laatste meest spraakmakende uren van 2018 wordt komisch vuurwerk wordt niet geschuwd! We garanderen je een avond vol show, de beste muzikale knallers uit 2018 door onze resident DJ’s, live performances, maar natuurlijk ook lekker eten en vooral heel veel bubbels.
Zin om samen met vrienden de laatste uren van het jaar te lachen, te gieren en niet te brullen. Proosten ons op alle foute en goede voornemens voor 2019…?

Drijfhout – Vlielander oudejaarsconference 2018
Ger Lamerus en Nils Koster vormen samen het Vlielandse duo Drijfhout.
website Drijfhout

Wat gebeurde er allemaal op Vlieland? Hoe haalde Vlieland in 2018 het nieuws? Wat waren opvallende krantenkoppen? Met een dosis humor afgewisseld met muziek brengen zij elk jaar weer een prachtige en unieke show op de planken.

Westlandse eindejaarsshow
Na zes jaar afwezigheid is Nico Meijer op 29 december terug met een oudejaarsconference -op tekst van Aart van den Berg- in zalencentrum de Leuningjes in Poeldijk. Het zal de vijfde editie worden van de Westlandse oudejaarsshow.
website

Rikkert Zuiderveld – Rikkert scheurt het jaar door
In de oudejaarsconference ‘Rikkert scheurt het jaar door’ blikt Rikkert Zuiderveld op eigen wijze terug op het jaar 2018 door middel van liedjes en sonnetten. Inmiddels uitverkocht in Theater Concordia in Haastrecht. Met muzikale begeleiding van Jan Borger.
website

Een spiksplinternieuw solo-programma waarvan de inhoud nog bepaald gaat worden door het nieuws van morgen en de stofwolken van gisteren. Wie de conference van 2017 ‘Rikkert wringt het jaar uit’, heeft gezien, zal beamen: zorg dat je er bij bent!

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.