nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Isa Vermehren

Isa Vermehren – Cabaretière in de kampen Ravensbrück, Buchenwald, Dachau: een verzetsvrouw vertelt

“Tijdens het Derde Rijk liep niet heel de Duitse bevolking blindelings achter de Führer. Er stonden tal van organisaties en mensen in het verzet. Al is die geschiedenis erg onderbelicht. Ook vrouwen kantten zich tegen het naziregime. Isa Vermehren is zo iemand. Als vijftienjarige weigerde ze de Hitlergroet te brengen. Het cabaret waar ze acteerde en musiceerde werd door de nazi’s gesloten. In 1944 werd ze naar Ravensbrück gestuurd. Haar broer was immers overgelopen naar de Geallieerden. Isa werd het slachtoffer van het ‘Sippenhaft’ en werd gevangengenomen in de kampen van Ravensbrück, Buchenwald en Dachau. Daar ontmoette ze verzetslieden zoals Helmuth James graaf von Moltke van de conservatieve verzetsorganisatie Kreisauer Kreis en de bekende theologen Dietrich Bonhoeffer en, Martin Niemöller. Na haar vrijlating schreef ze haar herinneringen aan de concentratiekampen neer in Reise durch den letzten Akt, dat nu vertaald werd en historisch omkaderd. ‘Cabaretière in de kampen’ is het getuigenis van een onverschrokken vrouw. De autobiografie van Isa Vermehren (1918-2009) is een schokkend appel aan de menselijkheid.”

Verschijnt in april 2021 bij Doorbraak.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.