nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Harry Kies (67) overleden

Op 24 december is de voormalige impresario Harry Kies overleden. Hij was 67 jaar.

In 1978 studeert hij Nederlands in Leiden en is lid van studentenvereniging Augustinus. Hij is geen groot cabaretliefhebber, maar het lijkt wel een aardig idee om het lustrum van Augustinus op te vrolijken met een cabaretfestival. Dit Leids Cabaret Festival zal uitgroeien tot één van de belangrijkste cabaretfestivals van Nederland. Het festival staat voor links en geëngageerd, al verwatert dat wat als er vanaf 1983 een jury de winnaar bepaalt in plaats van het publiek. Toch blijft inhoud en engagement prioriteit voor Kies, voorals als hij later een eigen impresariaat opzet.

Zo schrijft hij wervende briefjes aan jeugdcentra voor artiesten die hij veelbelovend vind. Inmiddels overgestapt op sociologie wordt hij benaderd door Jack Spijkerman. Die heeft in 1982 het Leids gewonnen met de cabaretgroep Dubbel en Dwars. Sinds een optreden tijdens de anti-kernwapendemonstratie op het Museumplein wil iedereen hen boeken voor optredens. Maar Spijkerman is overdag nog leraar en zet het telefoonnummer van Kies op zijn antwoordapparaat. Die krijgt 50 gulden per geboekte voorstelling en dat is meer dan zijn bijbaantje in de verffabriek. Hij gaat dit voor meer artiesten doen en dit leidt in 1985 tot de oprichting van STEEK-produkties, Stichting Engagement En Kultuur. Later zal het verder gaan onder de naam ‘Harry Kies Theaterprodukties’.

Mike Boddé herinnert hem op Facebook als heel eerlijk. “Gaf snoeiharde kritiek. Kritiek waar ik nog steeds wat aan heb. ‘Je moet niks uitleggen’ was een gevleugelde spreuk van hem. Hij geloofde in ons en behandelde ons als serieuze kunstenaars. Ik ga hem missen.”

Met impresario George Visser verzint hij de Cabarestefette, de langslopende cabaretvoorstelling van Nederland, waarbij elk jaar een poule van jonge cabaretiers kilometers kunnen maken. Via een samenwerking met de VARA komt er een televisie-versie die het zaadje voor deze website heeft geplant.

Kies heeft veel voor het Nederlands cabaret betekend. Zo heeft hij altijd geijverd voor de erkenning van cabaret als volwassen podiumkunst. Dat deed hij via commissies en besturen. En was hij groot voorstander van de totstandkoming van de VSCD Cabaretprijzen.

Het 25-jarig jubileum van het Leids Cabaret Festival in Carré in 2003 ziet Kies als hoogtepunt. Na een sabbatical gaat hij zich als producent concentreren op muziektheaterproducties en neemt mede-directeur Helga Voets meer taken op zich. In 2011 zet zij het bedrijf voort onder de naam Bunker Theaterzaken.

Afscheidsinterview met Patrick van den Hanenberg

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.