nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Cabaretrecensent Gerard Reve?

Ik heb al eens eerder gemeld dat Delpher één van mijn favoriete websites is. Dit online archief bevat duizenden kranten, tijdschriften en boeken, die gratis te lezen zijn. Honderden uren heb ik daar grasduinend doorgebracht. Een paar dagen geleden viel mijn oog op deze tekst:


bron

Was Gerard Reve na de bevrijding cabaretrecensent voor Het Parool?? Ik wist dat Simon Carmiggelt dat heeft gedaan. Die recenseerde onder meer Wim Kan en Wim Sonneveld. Jaren later zou Carmiggelt zelf teksten voor ze schrijven. Maar Reve?

Reves wikipedia-pagina maakt melding dat hij tot 1947 (toen De Avonden verscheen) allerlei baantjes had, waaronder rechtbankverslaggever voor Het Parool. Maar voor de volledigheid heb ik dit verlengd tot en met 1949. En zocht ik via Delpher op alle artikels in Het Parool met het woord ‘cabaret’ in die periode. In combinatie met ‘Reve’ was natuurlijk handiger geweest, maar bleek al snel zinloos.

Dit leverde mij zo’n 750 artikels op die ik stuk voor stuk heb doorgenomen. Veel recensies gevonden, allemaal ondertekend. Geen enkele is echter ondertekend door Reve. Wetend dat hij ook onder pseudoniem schreef heb ik andere namen gecheckt. Naast Carmiggelt zelf waren er recensies van Max Nord en Han Hoekstra, maar die bestonden echt. ‘Eric van der Steen’ bleek wel een pseudoniem, maar van Dick Zijlstra. Dus tenzij hij W. K. v. Ln was..

Toen ik deze resultaten deelde op twitter werd door @GBCompliance W. K. v. Ln geidentificeerd als Willem Karel van Loon (alias Van Sonsbeke). Dat was aannemelijk. Ik lees hier dat hij “na de oorlog als journalist was gaan werken voor de Haagse editie van Het Parool.” Dus ook die kon ik schrappen als mogelijke Reve.

@thomasvanaalten wees me vervolgens op het werk van Nop Maas. Die beschreef Reves bijdragen aan Het Parool in Deel 1 van de biografie ‘De Vroege Jaren.’ Slechts een deel blijkt geïdentificeerd, want het meeste verscheen anoniem. En een schriftje waar Reve zijn bijdragen in plakte, ligt mogelijk bij een verzamelaar thuis.

Dan bleef er nog één recensie over. Toevallig ook de degene waar ik om moest lachen toen ik de openingszin las. Het was een verslag van een optreden van Cor Ruys in Odeon.

Deze recensie is ondertekend met ‘ag.’. In totaal vond ik slechts 3 kunstrecensies (waarvan 1 cabaretrecensie) terug die op deze manier zijn ondertekend, tussen 30-7-1945 en 9-8-1945. Tot nu toe heb ik nog niet kunnen achterhalen wie of wat er achter ag. schuilgaat. Tips zijn welkom.

Zou dit Gerard Reves enige cabaretrecensie kunnen zijn? Hij is hier te lezen via Delpher.

Categorie: Elders op het web | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.