nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Koningstheateracademie wordt onderdeel van Avans Hogeschool

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft onlangs bekendgemaakt de Bachelor of Cabaret van de Koningstheateracademie in Den Bosch, met ingang van 1 september 2022 volledig te bekostigen met overheidsfinanciering.

Naast erkenning en financiering betekent dat ook dat de opleiding onderdeel wordt van Avans Hogeschool.

Dit is het resultaat van de vastberadenheid en doorzettingsvermogen van directeur Anna Uitde Haag en haar mensen om de cabaretopleiding toekomstbestendig te maken. Uitde Haag: “De bekostiging van de bachelor-opleiding is prachtig nieuws! Het voelt als een erkenning voor het genre cabaret als kunstvorm.”

Sinds de oprichting van de academie voor cabaret in 1999 is de Koningstheateracademie een privaat gefinancierd opleidingsinstituut. In 2012 werd de opleiding cabaret, als onderdeel van Avans+, officieel geaccrediteerd tot allereerste Bachelor of Cabaret in Nederland.

Met de bekostiging door het ministerie kan het onderwijs aangeboden worden aan een bredere groep talenten. Maar men wil tegelijkertijd de kleinschaligheid behouden, waarbij de totale studentenpopulatie niet zal groeien. Huidige én toekomstige studenten kunnen per 1 september 2022 rekenen op gunstige voorwaarden, zoals het wettelijk collegegeld.

Door het besluit van het ministerie van OCW wordt de Koningstheateracademie dus onderdeel van Avans Hogeschool. De Bachelor of Cabaret wordt onderdeel van het cluster ‘Creative Innovation’ waar ook de opleidingen van kunstacademie St. Joost School of Art & Design, CMD, Communicatie en Business Innovation deel van uitmaken.

Als onderdeel van het cluster ‘Creative Innovation’ verhuist de Koningstheateracademie in de nabije toekomst naar het EKP-pand in Den Bosch. Deze plek moet de komende jaren transformeren tot een creatieve broedplaats waar kunst, cultuur, design en creatieve economie samenkomen. In het vernieuwde EKP-pand komt een theater en horecagelegenheid waar het Koningstheater met regelmaat het talent een podium zal geven.

De opleidingen van de Koningstheateracademie biedt jonge, talentvolle cabaretiers een diversiteit aan voltijd- en deeltijdopleidingen en programma’s aan. Met oog voor ondernemerschap en veel aandacht voor artistieke eigenzinnigheid in het vakgebied.

Tot de alumni van de Koningstheateracademie behoren o.a. Pieter Derks, Katinka Polderman, Kiki Schippers, Jan Beuving, Louise Korthals en Elke Vierveijzer. Studenten gooien regelmatig ook hoge ogen op cabaretfestivals, met in totaal 24 juryprijzen, 24 publieksprijzen en 9 persoonlijkheidsprijzen. Met meerdere nominaties voor de Annie MG Schmidtprijs, de Neerlands Hoop en de Poelifinario.

www.koningstheateracademie.nl

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.