nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Coen van Vrijberghe de Coningh (1950-1997)

Ik realiseer me net pas dat het alweer 25 jaar (en een week) geleden is dat Coen van Vrijberghe de Coningh plotseling overleed aan een hartstilstand.

Naast acteur was hij muziekproducent, zanger, componist en presentator. Als zoon van de beroemde acteur Cruys Voorbergh (1898-1963) lijkt hij vastbesloten om niet in de voetsporen van zijn vader te treden. Na een studie aan het conservatorium studeert hij in 1972 af aan de Kleinkunstacademie. Vervolgens speelt hij in de musicals ‘En nu naar bed’ en ‘Wat een planeet’ van Annie MG Schmidt en Harry Bannink. Naast artistiek leider van Theatergroep Splinter is hij in het televisieprogramma Showroom van 1977 tot 1980 te zien als presentator.

Achter de schermen produceert hij platen van ondermeer Youp van ’t Hek, Don Quishocking, Jenny Arean, Orkater, Conny Stuart en Drukwerk. Vervolgens is hij mede-iniatiefnemer van theatergroep Sweat Produkties, waarbij hij meespeelt in enkele producties. In de jaren combineert hij theater steeds vaker te zien in film- en tv-rollen.

mijn herinneringen gaan vooral ook uit naar The Shooting Party, een cabaret- en muziekgroep die hij vormde met Theo Nijland en Han Oldigs. Deze formatie krijgt in 1996 voor het lied ‘Kaal’ de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het Beste Nederlandstalige theaterlied. Ik ben zelf net te laat met Zwartekat begonnen om ze nog live te hebben zien optreden. Gelukkig zijn er ook de nodige opnames bewaard gebleven. Zoals deze van Kopspijkers. En op Spotify staat het album ‘Live in De Kleine Komedie’.

Op dit Youtube-kanaal staan de albums én videomateriaal van The Shooting Party.
www.youtube.com/@theshootingparty8981

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.